Recept za uspeh žena u IT industriji

Izvor: RTS, 26.Apr.2017, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recept za uspeh žena u IT industriji

U Kolarčevoj zadužbini se održava konferencija "Enter", koja predstavlja i povezuje žene koje se profesionalno bave informacionim tehnologijama, kao i one koje su tek na početku svoje karijere ili donose odluku o njenom razvoju.
Jelena Ristić je programiranjem počela da se bavi gotovo slučajno, na nagovor prijatelja, a sada je među do tri odsto najboljih u svom poslu. U taj uzak krug stručnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ušla je prošle godine, nakon rigoroznih testiranja. Put do uspešne programerke nije bio nimalo lak jer je ova oblast rezervisana pretežno za muškarce.

"Nisam osetila predrasude da žena ne može da bude dobar programer, ali nekako sam došla do zaključka da ne smete sebi da dozvolite da neko stekne to mišljenje o vama. Na vama je da radite najbolje što možete, da dajete sve od sebe da uradite posao kako valja, da napredujete, stvarate dobar utisak i dajete okolini mišljenje da ste vi jedna kvalitetena osoba, a ne samo programer", navodi Ristićeva.
Nije bilo lako ni Valeriji Spasojević, koja je sa samo 20 godina otvorila svoju firmu za inovativna veb rešenja. Ona je dečji san o robotici pretvorila u isplativ posao.
"Firma okuplja ljude koji se bave različitim stvarima, od robotike, grafičkog dizajna, interaktivnih prikaza pa do sve programiranja. Cilj mi je bio da budemo agencija koja će da pruža usluge različitih tipova, a ne da budemo stavljeni u neku vrstu kutije", objašnjava Spasojevićeva.
Sve učesnice su saglasne da su žene dobrodošle u svet IT-ja. Svet u kome je internet najveći saveznik jer omogućava da sami budete svoj gazda. A ako ste dovoljno uporni, uspeh je neminovan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.