Izvor: Blic, 26.Jul.2017, 10:20 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Raznovrsna ponuda brojnih sorti breskvi
Ovih dana, na našim pijacama se, pored domaće breskve i nektarine, pojavila i pljosnata sorta breskve, koja je još poznata i pod nazivom tanjirasta breskva. Iako često kažemo da najviše verujemo domaćem kvalitetu, na pijaci ima dosta voća i povrća iz uvoza, koje takođe rado kupujemo.
Kako Agrobiznis magazin saznaje, u našim krajevima, pljosnate breskve su poznate pod nazivom „Saturn“, a nektarine kao „Tanjir“. Pljosnata sorta potiče iz Italije, ali joj je ukus >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jako sličan domaćoj vinogradarskoj breskvi. Ove sorte imaju bledo zeleno-narandžastu pokožicu, čak i kada su u punoj fazi zrelosti.
Manje su i pljosnatije od običnih sorti breskve. Meso je čvršće, slađe i aromatičnije. Pljosnate sorte su posebno zanimljive mlađim generacijama, zato što podsećaju na krofne, dok neki tvrde da podsećaju i na suve smokve. Mišljenja su podeljena.
Ljudi su ovu novu sortu sa zadovoljstvom prihvatili, ukusna je i privlačna za potrošače, koji je probaju iz radoznalosti, ali se raspituju o njenom poreklu i o načinu gajenja. Koristi se u ishrani kao sveža voćka, u voćnim salatama, kao voćni dodatak u pite, kolače i torte. Zbog visokog sadržaja šećera nalazi primenu i u proizvodnji likera.