Rast srpske industrije 5,3%

Izvor: B92, 30.Sep.2016, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast srpske industrije 5,3%

Beograd -- Industrijska proizvodnja u Srbiji za osam meseci ove godine veća je za 5,3 odsto u odnosu na isti period 2015, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Industrijska proizvodnja je u avgustu ove godine bila veća za 5,1 odsto nego u istom mesecu 2015, a u odnosu na prosek 2015. godine veća za 3,0 odsto.

Najveći rast, 7,4 odsto u avgustu ove u odnosu na isti mesec prošle godine zabeležen je u sektoru Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i klimatizacija.

U sektoru Rudarstvo, po istim parametrima rast iznosi 6,0 odsto, a u sektoru Preradjivačka industrija 4,3 odsto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama u avgustu ove, u odnosu na isti mesec prethodne godine, pokazuju rast proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju od 14,3 odsto.

Rast industrijske proizvodnje bio je i u namenskim grupama intermedijarnih proizvoda, osim energije (7,0 odsto), energije (4,4 odsto) netrajnih proizvoda za široku potrošnju (3,6 odsto), i kapitalnih proizvoda (3,2 odsto).

Obim industrijske proizvodnje u avgustu 2016. u u odnosu na isti mesec prethodne godine, porastao je u 16 oblasti, a opao u 13.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u avgustu 2016. u odnosu na isti mesec prethodne godine, imale su proizvodnja električne energije, hemikalija i hemijskih proizvoda, prehrambenih proizvoda, metalnih proizvoda, osim mašina, i štampanje i umnožavanje audio i video zapisa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.