Izvor: Vostok.rs, 01.Nov.2014, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspisan javni poziv za privatizaciju Železare Smederevo

01.11.2014. -

Agencija za privatizaciju Srbije raspisala je javni poziv za prikupljanje pisama za učestvovanje u postupku privatizacije Železare Smederevo doo Smederevo, objavljeno je na sajtu ove agencije.

Odluku o raspisivanju javnog poziva donela je srpska vlada.

Smederevsko preduzeće je u potpunosti u vlasništvu države, a u njemu je zaposleno oko 5000 ljudi. Srbija je više puta pokušavala da ga proda na tenderima 2012 i 2013 godine, a glavni kandidat za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kupovinu bio je ruski Uralvagonzavod.

Prema navodima srpskih medija, trenutno je glavni kandidat za kupovinu američka čeličana Esmark Inc, koja je potvrdila učešće na tenderu. Kako je više puta izjavljivao premijer Aleksandar Vučić Železara je jedno od najproblematičnijih preduzeća u Srbiji, praveći gubitke oko 8,5 miliona dolara mesečno. Pretpostavlja se da će budući investitor preuzeti kompaniju bez dugova, koji se procenjuju na oko 370 miliona evra i koje će preuzeti država.

Od 2003 godine preduzeće je bilo u vlasništvu kompanije U.S. Steel, proizvodilo je gubitke i bilo na ivici zatvaranja. Kako bi sprečila zatvaranje kombinata Srbija ga je u januaru 2012 godine kupila od korporacije U.S. Steel za simboličnu sumu od jednog dolara. Od tada srpske vlasti traže strateškog investitora za ovo preduzeće.

Mogućnost pokretanja bankrotstva ili zatvaranja Srbija ne razmatra zbog socijalnog značaja preduzeća.

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.