RT: Rusija smanjuje zavisnost od američkog dolara - ministar ekonomije

Izvor: Vostok.rs, 16.Avg.2017, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Rusija smanjuje zavisnost od američkog dolara - ministar ekonomije

Izvor: Vostok, RT

Ruska vlada preduzima korake da smanji vrednost transakcija korištenjem američke valute u zemlji, izjavio je ministar za ekonomski razvoj Rusije Maksim Oreškin.

"Postoji veliki trend ka de-dolarizaciji ruske ekonomije. Centralna banka je preduzela neke veoma važne korake u pogledu zajmova u stranim valutama", rekao je ministar.

Podaci Centralne banke Rusije pokazuju da je 60 odsto spoljnog duga u avgustu u američkim dolarima, najniže od 2014. godine.

Stručnjaci kažu da strane sankcije i politika centralne banke čine kredite u rubljama privlačnijim nego u dolarima. Cene na depozite rubalja su takođe privlačnije od stranih valuta.

U junu je Rusija smanjila ulaganja u američke državne obveznice za 5,8 milijardi dolara, što je učinilo da padne na 14 mesto među najvećim vlasnicima američkog duga sa 101,9 milijardi dolara.

Međutim, iako su krediti u rubljama sve popularniji, prerano je reći da li je ruska ekonomija spremna da živi bez dolara.

"Morate pogledati udeo deviznih depozita. U maloprodaji nema velikog pada, udeo deviznih depozita ostaje na 23 posto, i prilično je bio stabilan tokom protekle godine", saopštila je glavni ekonomista Alfa-banke Natalija Orlova.

Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov prošle nedelje je izjavio da će ruska vlada intenzivirati napore kako bi se smanjila zavisnost zemlje od platnih sistema SAD-a i dolara kao obračunske valute.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta pozvao ministarstva ekonomije i finansija da smanje zavisnost od dolara u ruskoj ekonomiji pošto su odnosi između Moskve i Vašingtona znatno pogoršani.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.