REEKSPORT Zarade 9.000 evra po kamionu svinjetine

Izvor: Blic, 27.Mar.2015, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REEKSPORT Zarade 9.000 evra po kamionu svinjetine

Iz Srbije je u Rusiju izvezeno više od 2.000 kamiona jabuka, koje su u Srbiju uvezene iz drugih zemalja, i neutvrđen broj kamiona sa svinjskim mesom.

Slična situacija je, kako saznaje „Blic“, i sa svinjskim mesom, a zarada uvozničkih firmi koje se bave reeksportom mesa je 9.000 evra po šleperu.

Iz Srbije je po sporazumu o slobodnoj trgovini poslednjih meseci u Rusiju otišlo više od 2.000 kamiona sa jabukama nosivosti po 15 tona. Samo stotinak kamiona imalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je valjanu dokumentaciju, svi ostali bili su bez preferencijalnog porekla.

- Najviše jabuka u Srbiju je stiglo iz Poljske. Uvoznici su jabuke smeštali u hladnjače i pravili lažne papire o otkupu jabuka od poljoprivrednih domaćinstava u Srbiji. Sa tim papirima napravili su i celokupnu lažnu dokumentaciju o izvozu jabuka, koje su navodno iz Srbije, i tako pri uvozu u Rusiju plaćali znatno niže dažbine - kaže za „Blic“ izvor upućen u istragu o reeksportu jabuka, u koju su uključeni MUP, Uprava Carina i BIA.

Afere je otkrivena kad su zaustavljena dva kamiona koja su nedavno krenula u Rusiju. Najveći deo reeksportovanih jabuka je, međutim, već otišao. Isto se, navodi naš izvor, dešava i sa svinjskim mesom.

- Evropske farme bukvalno nude firmama u Srbiji posao reeksporta. Uvoze se žive svinje, prave se papiri da su sa naše farme, zatim se kolju na drugom mestu i tako se izvoze u Rusiju, opet po povlašćenim dažbinama. Nijedna državna institucija ne može da uđe u trag ovakvim slučajevima, a niko ne može da utvrdi da li je meso koje se potom izvozi u Rusiju sa srpske ili farme neke evropske države, koje zbog sankcija ne mogu da izvoze meso u Rusiju - kaže naš izvor.

Navodi i da zasad država nema precizne podatke koliko je reeksportovanog svinjskog mesa otišlo iz Srbije za Rusiju, ali da je u ovom poslu zarada uvoznika još veća nego na jabukama.

- Kamion uvezenih svinja košta oko 13.000 evra, a u Rusiji se to meso prodaje za 22.000 evra - kaže izvor „Blica“.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.