Putničke agencije očekuju bolje rezultate, ali ih muče regulativa i PDV

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Dec.2016, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putničke agencije očekuju bolje rezultate, ali ih muče regulativa i PDV

ZAGREB - Članice Udruženja putničkih agencija pri HGK očekuju da će ovu godinu završiti s 10 posto više noćenja turista koji su u Hrvatskoj koristili njihove usluge, te poručuju da još bolje rezultate koče zakonska regulativa, parafiskalni nameti i nova stopa PDV-a.

"Ove godine očekujemo bolji rezultat u incoming poslovanju (dolasci stranih turista u Hrvatsku posredstvom agencija) nego prošle godine, no i dalje nas koče pitanja legislative, pogotovo Zakon o pružanju >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << usluga u turizmu po pitanju primjene Direktive EU o putovanjima u paket-aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima te transfera, posebnog postupka oporezivanja, a sve više i radna snaga", poručio je predsjednik Udruženja Boris Žgomba.

Naveo je i da je na nedavnoj polugodišnjoj skupštini Europskog udruženja putničkih agencija i touroperatora među najvažnijim temama bilo uvođenje Direktive EU o paket-aranžmanima u nacionalna zakonodavstva ocjenjujući da bi "najgore za hrvatske putničke agencije bilo da se Direktiva samo prevede i da se ne iskoristi prostor za prilagodbu ostavljen nacionalnim zakonodavstvima".

Stoga predlaže uspostavu hodograma aktivnosti koji će ostaviti dovoljno vremena za kvalitetnu raspravu i davanje prijedloga te oblikovanje radne skupine od pet članova iz Udruženja, koja će mjerodavno ministarstvo upoznati sa stajalištima agencija.

Za razliku od incominga, agencije iz kontinentalnog dijela Hrvatske, koje se bave outgoingom (odlascima domaćih turista u inozemstvo), po riječima Ivana Pukšara iz zagrebačkog Kompasa, bilježe znatno smanjenje putovanja u europske destinacije te na Bliski istok, i to između 30 i 50 posto manje.

"Razlog tome je najviše geopolitičke i sigurnosne prirode odnosno u u nizu raznih problema u zemljama poput Turske, Tunisa, Egipta, ali i Francuske i drugih, a prva stabilizacija ove godine s tim putovanjima vidljiva je u rujnu, no i dalje je teško očekivati brojke kakve smo imali prije svih zbivanja u tim zemljama", ističe Pukšar.

Iz tog Udruženja pri HGK napominju i da su putničke agencije rast ove godine imale i u području kongresnog turizma te korporativnih skupova.

Upozoravaju pak na probleme koje agencije imaju s reguliranjem transfera putnika, zbog čega ih brojne dobivaju kazne, iako sve, kako tvrde, rade regularno i prilažu svu potrebnu dokumentaciju kod inspekcijskog nadzora, pogotovo po pitanju transfera u kombijima te nelojalne konkurencije.

Osvrćući se na poreznu reformu, iz tog Udruženja ističu da nisu samo ugostitelji pogođeni mjerom povećanja stope PDV-a na ugostiteljske usluge, već da ona pogađa i putničke agencije, koje imaju unaprijed ugovorene usluge s ugovorenim cijenama u ugostiteljskim objektima, a i same na svoje usluge imaju PDV od 25 posto.

"Agencijama je važno i rješavanje pitanja HRT pretplate koju moraju plaćati mjesečno za svako vozilo te je stoga stajalište više udruženja pri HGK kojih se tiče ova problematika da se HRT pretplata treba plaćati samo jednom godišnje u iznosu od 80 kuna budući je većina njihovih vozila u međunarodnom, a ne nacionalnom prijevozu, zbog čega ni ne koriste usluge HRT-a ", navode iz Udruženja putničkih agencija pri HGK.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.