Putin odobrio - počinju pregovori sa Srbijom

Izvor: B92, 31.Maj.2016, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin odobrio - počinju pregovori sa Srbijom

Astana -- Šefovi država članica Evroazijskog ekonomskog saveza (EAES) odlučili su da počnu pregovore sa Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima.

"Danas je doneta odluka o početku pregovora sa Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima EAES-a i njegovih članica s tom zemljom", rekao je novinarima posle sednice Višeg saveta tog saveza na samitu u Astani predsednik kolegijuma EAES-a Tigran Sarkisjan.

Rezultat unifikacije trgovinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << režima biće zajednička zona slobodne trgovine za sve zemlje Unije i Srbije, izjavila je novinarima ministarka za trgovinu EEU Veronika Nikišina.

Nikišina je objasnila da samo tri zemlje Unije imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom i to su Rusija, Kazahstan i Belorusija, pri čemu se neke odredbe ovih sporazuma razlikuju, preneo je Sputnjik.

Sličan preferencijalni režim između Srbije i Jermenije i Kirgizije nije ustanovljen, tako da bilateralna trgovina robom između tih zemalja deluje po povlašćenom režimu. Na primer, primenjuje se ista stopa carine koja je ustanovljena i za druge partnere u STO.

Članice EAES-a su već potpisale ugovor o slobodnoj trgovini s Vijetnamom, a slične pregovore vode s Izraelom, dok eksperti rade na uspostavljanju zone slobodne trgovine s Indijom, Egiptom i Iranom.

Članice EAES-a su Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija i Rusija.

Ugovor o osnivanju Evroazijske ekonomske unije potpisali su 29. maja 2014. godine predsednici Rusije, Belorusije i Kazahstana, a njime se predviđa slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i radne snage između zemalja potpisnica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odobreni pregovori EAES sa Srbijom o trgovinskom režimu

Izvor: Beta, 31.Maj.2016

Šefovi država članica Evroazijskog ekonomskog saveza (EAES) odlučili su danas na samitu u Astani da počnu pregovore sa Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima sa Srbijom."Danas je doneta odluka o početku pregovora sa Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima EAES-a...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.