Pupovac u pismu predsjednici: U Hrvatskoj raste mržnja prema manjinama

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Feb.2016, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac u pismu predsjednici: U Hrvatskoj raste mržnja prema manjinama

ZAGREB - Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i poznati saborski zastupnik, prije nekoliko dana poslao je pismo predsjednici države Kolindi Grabar-Kitarović u kojem je upozorio na narastanje atmosfere netolerancije i poruka mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u Hrvatskoj.

Pupovac je nabrojao slučajeve prijetnji koje iz desnih krugova trpe zagovornici antifašizma, a sve je više i slučajeva nasilja. Od toga nije pošteđen niti ovaj dugogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << zastupnik, koji je o vlastitom iskustvu obavijestio Grabar-Kitarović. Isto ovo pismo dobili su i premijer Tihomir Orešković te Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora, a kako kaže sam Pupovac o njemu su obaviješteni Tomislav Karamarko i Božo Petrov, piše Jutarnji list.

Predstavnici manjina još u svibnju su upozoravali na porast ksenofobije. Tada smo imali vrlo sadržajan razgovor s predsjednicom, a kako je njezina i ustavna dužnost da štiti ljudska prava i prava manjina, vidjevši da su negativne pojave sve češće, logično je bilo da se njoj obratimo - rekao je Pupovac.

U poruci koju je poslao na Pantovčak Milorad Pupovac je upozorio da neki na političke rasprave o Vladi i njezinu programu odgovaraju kampanjom netolerancije i mržnje, a, što je dodatni problem, poruke pojedinih članova Vlade i Sabora doživljavaju kao poticaj i podršku za tu kampanju.

"Godinama, decenijama građena tolerancija i priznavanje političkih i identitetskih razlika time se razara pred našim očima i prijeti da ugrozi elementarna demokratska dostignuća, političku stabilnost i društvenu sigurnost u našoj zemlji", napisao je Pupovac.

Ono što se u ovom pismu spominje prvi put podatak je da je odnedavno i Pupovac izložen otvorenim uvredama. O čemu se radi, vidi se iz pisma upućenog Kolindi Grabar-Kitarović:

"Navest ću primjer vlastitog iskustva u istom vremenu, jer sam u njemu i sam iskusio posljedice atmosfere netolerancije i poruka mržnje u intenzitetu i u sadržaju na koji ih nisam iskušavao ni u najgorim ratnim godinama kao što su bile 1991-1992. Naime, u svega sedam dana u središtu Zagreba doživio sam, a zajedno sa mnom i moji prijatelji, susjedi, studenti i suradnici koji su se zatekli u mojem društvu ili mojoj blizini, da meni nepoznati Ijudi prolazeći pljunu na mene ili me pozdravljaju sa 'Za dom, spremni!' ili izvikuju 'Pupovac, četniče, idi u Srbiju!'"

U završnom dijelu obraćanja predsjednici Republike Pupovac je pojasnio da joj nije pisao zbog sebe nego zato što želi znati kome u Hrvatskoj sadašnje nasilje može donijeti bilo što dobro.

"Koji je to razlog, državnički ili stranački, koji bi mogao opravdati ponovno proizvođenje neprijateljstva, netolerancije, mržnje i sasvim mogućeg nasilja u našim životnim sredinama i našoj zemlji uopće? Poštovana gospođo Predsjednice, ni jedno od ovih pitanja neće pronaći svoje odgovore ukoliko ih mi ne potražimo.

Naša ih javnost neće osvijestiti ukoliko se o njima ne progovori. Ničiji se govor neće tako čuti kao govor onih koji su politički čuvari ustavnosti i zakonitosti", upozorio je Milorad Pupovac.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pupovac pisao Kolindi: Pljuju me i viču - četniče

Izvor: B92, 13.Feb.2016

Zagreb -- Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća poslao je pismo predsednici Hrvatske u kojem je upozorio na porast atmosfere netolerancije u Hrvatskoj...Pupovac je u pismu Kolindi Grabar Kitarović upozorio i na porast poruka mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u Hrvatskoj..Na...

Nastavak na B92...

Pupovac u PISMU PREDSEDNICI HRVATSKE: Sprečite ksenofobiju, životi su nam u opasnosti!

Izvor: Blic, 13.Feb.2016

Predsednik Srpskog narodnog veća i saborski zastupnik Milorad Pupovac uputio je pismo predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u kojem je upozorio na narastanje atmosfere netolerancije i poruke mržžnje prema političkim, etnickim i drugim manjinama u Hrvatskoj, piše "Jutarnji list"...U pismu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.