Pumpe - porez i na državnu taksu

Izvor: B92, 04.Maj.2015, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pumpe - porez i na državnu taksu

Posle uvođenja novih taksi na gorivo, benzinske pumpe u Crnoj Gori primorane su da državi plaćaju porez i na državnu taksu i time smanje svoju maržu.

Prema pisanju portala "Vijesti", vlasnici benzinskih pumpi od 21. aprila, kada je uvedena naknada na cene goriva, imaju manju maržu - zaradu od 1,33 centa po litru, jer im taj novac ide u državnu kasu, zajedno sa još sedam centi naknade koju plaćaju gradđni za autoput i reprezentativni sport.

Do toga je došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog nemogućnosti da pumpadžije razdvoje novouvedene takse na gorivo od osnovne cene pri obračunu poreza na dodatu vrednost (PDV).

Problem je nastao zbog softvera i trajaće sve dok pumpe ne budu imale nove programe za svoje kase i pumpe na kojima će se porez obračunavati samo na cenu goriva, a ne i na državnu taksu.

Iz Vlade i Poreske uprave su nakon usvajanje uredbe, kojom su uveli naknadu za autoput od pet centi i dva centa za reprezentativni sport, saopštili da one neće biti deo osnovice na koju se obračunava PDV. Nisu se bavili time da se na fiskalnim računima ta naknada ne može posebno iskazati, pišu Vijesti.

Komercijalni direktor Jugopetrola, najvećeg prodavca naftnih derivata u Crnoj Gori, Pavle Radulović potvrdio je tu računicu "Vijesti" i kazao da su pokrenuli izmenu softvera kako bi mogli na fiskalnom računu da razdvoje iznos naknade na koju ne ide porez od osnovice na koju se računa PDV.

"Troškovi po ovom pitanju nisu mali, ali shvatamo da ne postoji zakonski osnov po kojem bi isti na bilo koji način mogli biti refundirani", naveo je Radulović.

On je dodao da se Jugopetrol, sa smanjenjem svoje marže, podneo odgovorno jer je zaštitio potrošače i državu, koja je na taj način dobila dodatni prihod od 1,33 centa po litru.

Radulović kaže da je trebalo ostaviti više vremena između usvajanja i početka primene da bi se rešili ti problemi. U ovom slučaju uredba je stupila na snagu danom objavljivanja, a objavljena je četiri dana nakon usvajanja, podsećaju "Vijesti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.