Prvi supermarket bez kase i prodavca VIDEO

Izvor: B92, 06.Dec.2016, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi supermarket bez kase i prodavca VIDEO

Kompanija Amazon predstavila je koncept samousluga u kojima kupci, zahvaljujući tehnologiji veštačke inteligencije, uzimaju robu i odlaze, ne plaćajući na kasi.

"Amazon" je na svom sajtu saopštio da je testirao novi supermarket u Sijetlu, u čijoj su ponudi osnovni prehrambeni proizvodi - hleb, mleko, sir, čokolada, kao i jela "za poneti".

Taj prodajni objekat za sada je dostupan samo zaposlenima u to kompaniji, a za ostale potrošaće biće otvoren "početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2017. godine", navodi se na sajtu "Amazona".

Konceptom "Amazon Go" klijentima će biti omogućeno da kupuju bez "čekanja u redu na kasi", zahvaljujući aplikaciji za mobilne telefone.

Zahvaljujući toj aplikaciji, kupac samo "puni korpu" kao u bilo kojoj drugoj prodavnici, a zatim odlazi bez prolaska pored kase.

"Ta tehnologija automatski detektuje kada su proizvodi uzeti sa rafa i prati njihov put u virtuelnoj korpi. Kada završite sa kupovinom, možete jednostavno napustiti samouslugu, a kompanija će vam kasnije poslati račun", stoji u saopštenju "Amazona".

Kompanija navodi da je takvu kupovinu "omogućila ista tehnologija koja se koristi za automobile bez vozača", odnosno veštačka inteligencija pomoću koje računar "može da vidi i uči".

To nije prvi put da američki gigant onlajn trgovine otvara "fizički" prodajni objekat, pošto je prošle godine, takođe u Sijetlu, otvorio biblioteku, a ima i nekoliko objekata u drugim američkim gradovima.

Ako se testiranje samousluge u Sijetlu pokaže uspešnim, to će izvršiti pritisak na kompanije koje robu prodaju na uobičajeni način, poput američkog trgovačkog džina "Volmarta", još popularneg među građanima, uglavnom radi kupovine prehrambenih i proizvoda za domaćinstvo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.