Prvi rast prometa industrije u tri godine

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Feb.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi rast prometa industrije u tri godine

ANALIZA - Promet industrije (koji obuhvaća rudarstvo i vađenje te prerađivačku industriju) u posljednjih godinu dana samo je dvaput (u srpnju i kolovozu) zabilježio godišnji pad.

Takva kretanja prometa industrije u promatranom razdoblju rezultat su uzlaznog trenda prodaje koji je ostvaren na inozemnom tržištu (prema izvornim podacima čini oko 45 % ukupnog prometa), gdje je u 2015. godini pad zabilježen samo u siječnju i prosincu. Pozitivna kretanja prometa na inozemnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tržištu impliciraju povećanu inozemnu potražnju koja je vidljiva i u rastu robnog izvoza.

S druge strane, prošlogodišnju prodaju ostvarenu na domaćem tržištu uglavnom karakterizira trend pada (u samo četiri mjeseca rast). Na pad vrijednosti prometa ostvarenog na domaćem tržištu snažno je utjecao pad cijena energije, ali i spora dinamika rasta domaće potražnje.

Konkretno, u prosincu 2015. godine ukupni promet industrije bio je, prema kalendarski prilagođenim podacima, 0,3 % veći u odnosu na prosinac 2014. godine. Godišnji rast prometa u prosincu rezultat je povećanja prodaje na domaćem tržištu od 8,1 %, dok je na stranom tržištu zabilježen pad od 4,3 %.

Na razini cijele 2015. godine ukupni promet u industriji bio je, prema kalendarski prilagođenim podacima, 4,1 % veći u odnosu na 2014. godinu, što je strukturno rezultat porasta prodaje na inozemnom tržištu (9,9 %), dok je na domaćem zabilježen pad (-0,6 %). Ovo je prvi rast ukupnog prometa industrije nakon tri godine kontinuiranog pada, što je, pak, rezultiralo time da je prošlogodišnja razina ukupnog prometa industrije oko 7 % manja u odnosu na onu iz 2008. godine. Pritom postoji značajna razlika između prometa na domaćem tržištu (čini 55 % ukupnog prometa) koji je prošle godine bio oko 17 % manji, a na stranom tržištu oko 42 % veći u odnosu na 2008. godinu. Takva kretanja rezultat su višegodišnjeg trenda slabe domaće potražnje s jedne i povoljnog trenda inozemne potražnje (robni izvoz) s druge strane.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.