Protesti nisu rešenje, zakon ostaje u proceduri

Izvor: Danas, 27.Nov.2015, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti nisu rešenje, zakon ostaje u proceduri

Nakon četiri dana protestne vožnje na vojvođanskim putevima, tihog bojkota sa parkiranim traktorima ispred Skupštine Srbije u sredu, i uzaludnih pokušaja velikog broja nezadovoljnih ratara da stignu u Beograd, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković primila je juče predstavnike Udruženja poljoprivrednika Bačka Palanka, ne bi li zajedničkim snagama rešili nesuglasice u vezi sa predlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Nezadovoljni paori, kako kažu, traže izmene zakona koji omogućava prodaju zemlje strancima, dok država s druge strane tvrdi da zakonom to neće biti dozvoljeno.

Konkretnog dogovora, međutim, juče nije bilo, zaključeno je samo da "protesti nisu rešenje", i da će razgovori nezadovoljnih paora i države biti nastavljeni već sledeće nedelje. "Razmatraće se predlozi u cilju približavanja stavova i postizanja još većeg unapređenja predloženog Nacrta", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Međutim, šta će na kraju biti, još je neizvesno. Otkad je izašao sa javne rasprave zakon kojim se, između ostalog, uređuje zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, izaziva veliku pažnju javnosti i ogromne podele ne samo na relaciji poljoprivrednici-država, već i među samim paorima. Protivnici zakona, predvođeni LSV, koji je i organizovao protest ispred Skupštine, smatraju da se njime omogućava prodaja zemlje pravnim licima, što će otvoriti prostor za razne netransparentne postupke.

Potpredsednik DS Goran Ješić tvrdi da su predložene izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu sporne zbog toga što se njima omogućava da se trećina tog zemljišta da u zakup direktnom pogodbom, što je, kako je ocenio, netransparentan način poslovanja. Ješić kaže da će DS uložiti amandmane na izmene tog zakona, a u slučaju da on bude usvojen i primenjen, DS će kada dođe na vlast poništiti svaki takav ugovor o izdavanju državnog poljoprivrednog zemljišta.

Ni vladajući SNS, kao i predstavnici Ministarstva koji su krojili tekst zakona, ne slažu se sa ovakvim ocenama, ali ni pojedina udruženja poljoprivrednika.

- Izmene ne odgovaraju onima koji su uzurpirali državno zemljište. Nijedan od poljoprivrednika koji su izašli na proteste ne obrađuje male površine, već su tu oni koji su uzurpirali velike površine državnog zemljišta. Oni gube privilegije da koriste zemlju za džabe - rekao je juče Zlatan Đurić, predsednik unije koja okuplja poljoprivredne proizvođače sa područja Sremske Mitrovice i Mačvanskog okruga.

Predstavnici pet poljoprivrednih udruženja koja podržavaju predložene izmene Zakona ocenili su da su ta rešenja u interesu razvoja malih poljoprivrednih gazdinstava i da sprečavaju zloupotrebu kod zakupa državnog zemljišta.

Zakon, naime, predviđa prodaju zemljišta samo onima koji nemaju u posedu više od 20 hektara, dok, kako tvrde autori zakona, prodaja strancima neće biti moguća. Predviđeno je da državno zemljište, do 30 odsto, može da se da na korišćenje velikim investitorima, s tim što oni mogu biti ne samo velika pravna lica već i udruženi mali investitori.

Predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski rekla je juče da oni nisu učestvovali u izradi izmena zakona i da je protiv prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta, ali da podržava predložene izmene i da se nada da će one dovesti do toga da se vidi ko uzurpira zemljište, a ko pošteno radi.

"Otvoreni za dijalog"

Predstavnici države kažu da će kao i do sada biti "otvoreni za dijalog", kao i da je njihov apsolutni prioritet "stvaranje pravno uređenog, pouzdanog, predvidljivog i na kraju, što je najvažnije, pravednog sistema, u kome će svaki poljoprivrednik, posebno mali, dobiti konačno priliku da se podigne i započne stabilan razvoj".

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Paori nastavljaju proteste i razgovore

Izvor: RTS, 28.Nov.2015, 05:05

Ni posle večerašnjeg sastanka poljoprivrednika, nezadovoljnih Predlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu i resornog ministarstva, nema dogovora o prestanku protesta. Izvesno je jedino da se dijalog nastavlja. . Nema jedinstva...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.