Protest podrške radnicima Jure

Izvor: Danas, 25.Maj.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest podrške radnicima Jure

Beograd - Levica Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Sloga odlučili su da organizuju protest podrške radnicima Jure, ali i svim ostalim radnicima u Srbiji kojima su ugrožena prava.

                 

- Pozivamo vas na protest podrške radnicima i radnicama Jure i svima onima kojima su pljačkaške privatizacije oduzele mogućnost da žive život dostojan čoveka - navodi se u zajedničkom saopštenju Levice i UGS Sloga.

Oni podsećaju na >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << pisanje medija o maltretiranju radnika u južnokorejskoj kompaniji, kao i na nereagovanje države na sve to.

- Da li je u ovoj zemlji dilema nemati posao ili imati, ali biti ponižen? Suprotstavimo se nasilju nad onima koji nemaju moć zato što su ucenjeni radnim mestom. Ako naši sugrađani u Juri ne mogu sami da se izbore za svoja prava, moramo im pomoći u tome - napominju organizatori protesta koji je planiran za 4. jun. Oni su pozvali sve organizacije, ali i pojedince da se pridruže protestu koji bi trebalo da bude na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, ali će javnost o konkretnijim detaljima, kako napominju, biti naknadno obaveštena. Planirano je da se skupu obrate i bivši radnici kompanije koja u Srbiji ima četiri fabrike, po jednu u Rači i Leskovcu i dve u Nišu.

Podsetimo, Danas je pre gotovo mesec dana pisao o teškim uslovima rada u Juri, i psihičkom i fizičkom zlostavljanju koje su radnici u ovim fabrikama izloženi godinama. Nakon ispovesti nekoliko bivših, ali i sadašnjih radnika u Juri, reakcija državnih organa svela se na nekoliko izjava ministra rada Aleksandra Vulina i obećanje premijera Aleksandra Vučića da će razgovarati sa vlasnicima kompanije da vidi o čemu se tu radi.

Ministar rada Vulin je na dan kada je objavljen tekst u Danasu o nehumanom ponašanju menadžera prema radnicima u jednoj od fabrika Jure, za naš list tvrdio da je inspekcija radila svoj posao, kao i da su primećene "manje nepravilnosti", ali ništa slično onome o čemu smo pisali.

Međutim, iako smo od Ministarstva rada, u čijoj je nadležnosti Inspekcija rada, tražili podatke i uvid u izveštaje o svim inspekcijama u kompaniji Jura od trenutka kada su marta 2010. došli u Srbiji do danas, nikakav odgovor nismo dobili u zakonskom roku od dve nedelje. Zbog nepostupanja Ministarstva rada po Zakonu, Danas je uputio žalbu povereniku za informacije od javnog značaja.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.