Prosječne plaće nastavljaju rasti

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jul.2017, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosječne plaće nastavljaju rasti

ANALIZA - Prema preliminarnim podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama RH u svibnju je iznosila 8.104 kuna. 

U odnosu na travanj, viša je za 159 kuna (mjesečno povećanje za 2,0%) dok je na godišnjoj razini ubrzan trend pozitivnih stopa rasta (nominalno za 4,0%, realno za 2,9%). Prosječna isplaćena neto plaća uz rast na mjesečnoj razini za 111 kuna (1,9%) u svibnju je iznosila 6.025 kuna.

Godišnji rast prosječne neto >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << plaće u svibnju (od 5,6% nominalno) potpomognut je izmijenjenim Zakonom o porezu na dohodak koji je stupio na snagu od početka ove godine. No istovremeno je povratak godišnjih stopa inflacije u pozitivan teritorij donekle ublažio učinak rasta plaća potpomognutih spomenutim zakonskim izmjenama. Stoga je u svibnju zabilježen razmjerno niži godišnji rast prosječne neto plaće u realnom izrazu od 4,5%.

Bez obzira na predviđeni blagi rast inflacije (nakon tri uzastopne godine dezinflacijskih pritisaka), u ovoj godini će očekivani rast prosječnih plaća biti podržan novim mjerama u okviru sveobuhvatne porezne reforme, prvenstveno kroz usvojene izmjene u oporezivanju dohotka. Posljedično, očekujemo pozitivan doprinos na visinu raspoloživog dohotka, što bi moglo posredno utjecati i na osobnu potrošnju kao najznačajniju sastavnicu BDP-a odnosno na ukupan gospodarski rast.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.