Propadaju njive, guta ih mulj

Izvor: B92, 06.Jul.2015, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propadaju njive, "guta" ih mulj

Poljoprivrednici u Kostajniku ni ove a ni narednih godina neće moći da se bave poljoprivrednom proizvodnjom jer su njive zatrpane muljem i peskom iz rudnika.

Iz Ministarstva poljoprivrede obećali su im 20 hiljada dinara po hektara za čišćenje oranica, dok poljoprivrednici procenjuju da su stvarani troškovi za ovaj posao nekoliko hiljada evra.

Umesto plodnog zemljišta, pesak. Tako je već godinu dana u njivi Tome Grujičića iz Kostajnika. Hektar zemlje uz reku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde je do pre godinu dana sejao kukuruz, danas prekriva toksična jalovina iz rudnika Stolice. Da očisti njivu od nanosa koji na nekim mestama dotižu pola metra, treba mu nekoliko hiljada evra, pa je odustao od obrađivanja zemljišta.

“Trebalo bi 4-5 hilajda evra da se to sve iznelo iz njive. Da bi se transportovalo sa strane, treba malo manje. Mi to ne možemo bez pomoći države“, kaže Tomo Grujičić.

Ni njegove komšije ne ulaze u njive već godinu dana. “Ova malina je iz brda, gore imamo voćnjak. Dole ništa ne sejemo“, kaže Radojko Jovanović.

“Sve je zatrovano. Ne možemo ništa da sejemo i ne smemo da dajemo deci“, kaže Milica Radičević.

Bilo je pokušaja da se mulj, pesak i kamenje izvuku sa njiva uz pomoć mehanizacije, ali se ispostavilo da je to mukotrpan posao.

“Mi smo pokušali da izvačimo ali to je toliko debeo i masan sloj, da smo morali da odustanemo“, kaže Sreten Janković.

Nenad Lukić je izvukao mulj iz malinjaka i plastenika. Sam je obavio rekultivaciju, ali je rod je znatno umanjen. Kvalitet i ispravnost niko nije kontrolisao.

“Prvo sam očistio pesak, i platio mehanizaciju da to uradi. Onda sam stavio kreč da izvuče tu kiselinu. Ne znam da li je bezbedno, nadam se da jeste“, kaže Nenad Lukić.

Poljoprivrednici iz Kostajnika kažu da im je Ministarsvo poljoprivrede obećalo po 20 hiljada dinara za čišćenje hektara oranica, što je nedovoljno, jer angažovanje mahanizacije po satu košta 50 evra. Sada razmišljaju da se preorjentišu na stočarstvo, ali ističu da nemaju podršku nadležnog ministrastva.

“Ministrastvo nije preduzelo ništa da im da od stoke. Oni im daju zasade, ali gde će oni da sade kad im njive nisu očišćene“, Milenko Mićanović, člana saveta MZ Kostajnik.

A brdo sa jalovinom koja curi i dalje se nadvilo nad selom. Na to su ovde svi navikli. Više i ne gledaju da li je reka siva, već se pitaju kakvi otrovi se nalaze u njihovoj zemlji. Na to pitanje svi ćute.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.