Projektantski nadzor treba da spreči plaćanje odšteta

Izvor: Studio B, 29.Jul.2014, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projektantski nadzor treba da spreči plaćanje odšteta

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tražiće obavezni projektantski nadzor, jer država više neće plaćati zbog neodgovorne izrade projekata, najavila je potpredsednica vlade, Zorana Mihajlović.

Mihajlović je rekla  nakon sastanka sa predstavnicima "Puteva Srbije", "Koridora Srbije", Saobraćajnog instituta CIP i Instituta za puteve, da će to ministarstvo insistirati da izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji obuhvate i uvođenje projektantskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nadzora da država više ne bi gubila novac.

"Ministarstvo je pokrenulo inicijativu da se utvrdi kvalitet projekata, jer se ispostavilo da je država na svemo onomo što su radili "Koridori Srbije" izgubila oko 70 miliona evra, a toliko na primer košta deonica Ub-Lajkovac od 12,5 kilometara, i to samo zbog lošeg projektovanja", naglasila je ona.

Projektanti, prema njenim rečima, moraju da budu odgovorni kada urade projekat, odnosno da taj projekat bude tačan a ne da se događa da se pravi autoput a da nema priključaka za struju, niti za vodu, ili da nema pristupnih puteva ka naseljima, "što govori da neko nije ni izašao na teren, a kamoli dalje na tome radio".

"Neće država više da bude mesto odakle će samo da se plaćaju dodatni radovi i odštetni zahtevi, jer to nas mnogo košta", poručila je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlović je ukazala da Srbija treba da bude uređena država u kojoj se, kada izda projektni zadatak i kada projektant napravi projekat, zna da taj projekat može eventualno, kao i svuda u svetu, zbog nenadanih okolnosti da odstupi pet odsto, ali ne i 20 do 30 odsto, ili da se izvrši preprojektovanje koje je potpuno novo u odnosu na prethodni.

"Mi ćemo insistirati na projektantskom nadzoru i odgovornosti projektanata, ali i na odgovornosti Inženjerske komore Srbije, jer ako danas postoji 47.000 licenci i ako je za 13 godina oduzeto desetak licenci, onda to govori da nešto nije u redu", navela je ona.

Kako je predočila, ne mogu samo da se izdaju licence i da oni koji ih imaju posle ne odgovaraju za svoje projekte.

"Poruka je svima da mi hoćemo da uvedemo red, da imamo jasne kriterijume za sve - za onog ko pravi projekte, daju projektni zadatak, za izvođače i investitore", naglasila je Mihajlović.

Potpredsednica vlade je na sastanku sa predstavnicima "Puteva Srbije", "Koridora Srbije", Saobraćajnog instituta CIP i Instituta za puteve razgovarala o kvalitetu projekata i problemima koji se javljaju tokom izgradnje velikih infrastrukturnih objekata u vezi s projektovanjem.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.