Privrednici iz RS traže reakciju tužilaštava zbog dugova »Tuša«

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Okt.2014, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednici iz RS traže reakciju tužilaštava zbog dugova »Tuša«

BANJALUKA - Privrednici iz RS, kojima slovenačka kompanija "Tuš" d.d. Bihać, koja se povlači iz BiH, duguje više od 20 miliona maraka, zatražili su u petak pomoć i zaštitu od svih nadležnih institucija u državi, posebno tužilaštava i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), kako bi ovaj problem bio riješen.

Tim povodom u petak je održan i sastanak tih privrednika s predstavnicima Privredne komore RS, sa kojeg je najavljeno da će sljedeće sedmice biti održani sastanci >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << s predstavnicima svih nadležnih institucija, na kojima bi bili dogovoreni naredni pravci djelovanja.

Pored toga, naglašeno je i da postoji ideja o zajedničkoj tužbi svih privrednika u BiH koji su oštećeni od strane "Tuša", s tim da su neki od njih već pokrenuli i samostalne tužbe i podnijeli krivične prijave.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, rekao je da se Privredna komora maksimalno angažovala da zastupa interese domaćih privrednika. Istakao je da je sastanak s privrednicima bio informativnog i konstruktivnog tipa, a sa kojeg je zatraženo i da se dođe do dodatnih saznanja kako bi ih mogli prenijeti nadležnim institucijama.

"Zatražena je i odlučnija akcija u pravcu zaštite i sprečavanja daljih radnji koje se pokušavaju realizovati, a koje bi bile na štetu domaćih dobavljača", rekao je Račić i dodao da bi sljedeće sedmice trebalo da budu održani sastanci sa svim institucijama, kako bi došli do novih saznanja i novih mišljenja, kao i da bi predložili određene akcije u narednom periodu.

Prema Račićevim riječima, u proteklom periodu su se obratili Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja je odmah reagovala i spriječene određene aktivnosti koje su išle u pravcu povrata PDV-a od strane "Tuš Tradea".

Postoji ideja o zajedničkoj tužbi svih privrednika u BiH

"Pokrenuta je opsežna akcija gdje su svi nadležni organi u UIO BiH ušli u proceduru i pokušavaju spriječiti sve dalje aktivnosti. Pored toga, obratili smo se Poreskoj upravi RS, Odjeljenju za istrage, koje je pokrenulo opsežnu akciju, a uključen je i Inspektorat RS, te Odjeljenje policije za privredni kriminal", kazao je Račić. On je naveo da Privredna komora ne može da pokreće tužbe, ali da rade na tome da domaći privrednici pokrenu sve moguće aktivnosti i po tom pitanju.

"Već su neki privrednici pokrenuli krivične prijave protiv vlasnika 'Tuša', kao i protiv odgovornih ljudi koji su vodili poslovanje 'Tuša' u RS i BiH, a mi smo se obratili Ambasadi Slovenije jer smatramo da sve to nije dobro za slovenačke investitore, stvara se loša slika o njima kao investitorima i ovo nije prvi slučaj koji nam dolazi iz Slovenije, tako da očekujemo i njihovu reakciju", dodao je Račić. Prema njegovim riječima, teško je reći da li je neko zakazao u ovoj situaciji, ali smatra da su možda i sami privrednici malo krivi, jer su znali šta se dešava u zadnje dvije godine, a o tome nisu obavijestili nijednu nadležnu instituciju.

I na kraju, treba naglasiti da se niko od predstavnika privrednika, koji su prisustvovali sastanku i koji imaju problem sa dugovanjima "Tuša", nije želio obratiti medijima.

Podsjećamo, slovenački trgovački lanac "Tuš" ranije je potvrdio da zatvara prodajne objekte u BiH, obrazlažući to "prirodnim katastrofama".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.