Izvor: B92, 31.Mar.2010, 00:45

Primena novog zakona o stečaju

Primena novog zakona o stečaju

Beograd -- U Srbiji danas počinje primena novog Zakona o stečaju koji omogućava automatsko uvođenje stečaja u firmama čiji su računi blokirani duže od tri godine.

NBS, kako je to predvideo novi zakon o stečaju, sutra će objaviti spisak svih preduzeća i pravnih lica, kod kojih će se zbog blokade racuna dužem od 3 godine, uvesti automatski stečaj. Prema procenama u Srbiji ima oko 10 hiljada preduzeća i pravnih lica, koja ispunjavaju ove uslove.

Automatski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stečaj važiće i za udruženja, nevladine organizacije , stranke, zadruge, čak i sportske klubove.

Da li će, na primer, Košarkaški klub Crvena Zvezda otići u stečaj znaće se sutra. Račun ovog kluba, u blokadi je milion ipo evra, a prema informacijama koje je sam klub nedavno saopštio, nelikvidnost traje od 2004. godine, što je dovoljan uslov da se automatski stečaj koji predviđa novi zakon primeni i na ovaj klub.

Spisak preduzeća čiji su računi u blokadi preko 3 godinem NBS će objavljivati jednom mesečno na svom sajtu. Međutim, to što će se ime nekog preduzeća ili sportskog kuba naći na spisku Narodne banke Srbije, ne znači i automatsko gašenje i brisanje iz privrednog registra.

"Automatski stečaj i brisanje firme ili udruženja iz registra, mogu se izbeći ukoliko se u roku od 60 dana uplati predujam za pokretanje stečaja i podnese plan reorganizacije ili se bar na jedan dan odblokira račun", kaže savetnik ministra ekonomije Luka Andrić.

Automatski stečaj moguće je izbeći i ako račun u tom datom roku od 2 meseca bude odblokiran bar na jedan dan. Inače visoki troškovi pokretanja stečaja, do sada su bili najčešći razlog zbog kojeg poverioci nisu bili spremni da stečaj i pokrenu.

Ti troškovi bi ubuduće trebalo da budu manji.

"Visina predujma određivaće se na osnovu finansijskih izveštaja preduzeća, broja zaposlenih i vrednosti imovine. Podsećam da je dosadašnja sudska praksa pokazala da se iznos predujma kretao između 200.000 i 300.000 dinara, ali da se očekuje da on bude i manji, kako bi se poverioci lakše odlučivali za uplatu", objašnjava Andrić.

Osim prekidanja lanca nelikvidnosti, automatskim stečajem srpska privreda trebalo bi da se oslobodi svih onih fantomskih firmi i društava koja imaju jednog ili dva zaposlena, ne uplaćuju godinama doprinose, često se bave nezakonitim radnjama i šire lanac nelikvidnosti.

Novi zakon trebalo bi da spreči firme koje izbegavajući plaćanje obaveza, otvaraju paralelne račune preko kojih nastavljaju poslovanje.

Zdravković: Zakon će urediti ekonomski sistem

Ekonomista Miroslav Zdravković očekuje da će primena novog Zakona doprineti uređenju stanja u ekonomskom sistemu Srbije, čije je funcionisanje narušeno.

"Nakon 20 godina ekonomskog bespravnog sistema, u smislu da su se generisali dugovi i da se nisu izvršavale sudske presude i procesi, ovo bi trebalo da dovede do poštovanja prava. Bez poštovanja prava nema ni uređene ekonomije u Srbiji. To je dobra strana koja bi trebalo da zaživi i da Srbija kao pravna država pokaže da je uređen sistem u koji se može investirati i u kojem se mogu naplati potraživanja", kaže Zdravković.

Zdravković, međutim, strahuje da ni novo zakonsko rešenja ne pruža garancije da će potraživanja biti naplaćena od najvećih dužnika.

Kao bolji metod za to, on predlaže prebijanje dugova ili kompenzacije. Na taj način bi sadašnja dugovanja velikih kompanija od oko 300 milijardi mogla da se smanje za pedesetak milijardi dinara.

"Najveći dužnici neće biti na ovaj način gurnuti u stečaj jer se masa malih preduzeća, prodavnica i malih proizvođača boji da uđe u postupak naplate svojih potraživanja i da ne smeju da prijave potraživanja kako bi ona bila naplaćena jer moge da ostanu dugoročno bez svog velikog partnera koji je njima dominatan kupac robe", smatra Zdravković.

Nastavak na B92...


 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti

Oko 10.000 kandidata za brisanje

Izvor: Danas, 31.Mar.2010

Spisak od oko 10.000 pravnih lica čiji su računi, zaključno sa jučerašnjim danom, blokirani duže od tri godine, danas bi trebalo da bude objavljen na sajtu Narodne banke Srbije, a potom prosleđen nadležnim privrednim sudovima koji će doneti rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka.

Nastavak na Danas...

"Automatski stečaj" od danas u Srbiji

Izvor: SrbijaNet.rs, 31.Mar.2010

Od danas u Srbiji počinje primena "automatskog stečaja", novog instituta predvidjenog Zakonom o stečaju, koji ima za cilj čišćenje privrednog i pravnog sistema Srbije, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Tim povodom ministarstvo organizuje brifing, na kome će sa ...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Automatski stečaj od danas u Srbiji

"Automatski stečaj" od danas u Srbiji

Izvor: S media, 31.Mar.2010

Od danas u Srbiji počinje primena "automatskog stečaja", novog instituta predvidjenog Zakonom o stečaju, koji ima za cilj čišćenje privrednog i pravnog sistema Srbije, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. ..Tim povodom ministarstvo organizuje brifing, na kome će sa novinarima...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva ovog sajta, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite kako bi uklonili sporni sadržaj.