Prijatelji Arapa prevarili stočare

Izvor: Vesti-online.com, 09.Feb.2016, 05:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prijatelji" Arapa prevarili stočare

Društvo srpsko-arapskog prijateljstva u okviru kojeg deluje i fond za pomoć stočarima, našlo se na udaru javnosti posle informacija da je 118 gazdinstava koja su aplicirala za pomoć ostalo ne samo bez kredita, već i bez taksi koje su morali da plate kako bi konkurisali za zajam.

Prema informacijama sa sajta Društva, za kredit je konkurisalo 127 domaćinstava od kojih je njih 118 platilo takse između 15.000 dinara, ako su registrovana gazdinstva, i 25.000 dinara za pravna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << lica.

Međutim, iako je objavljena lista od 101 domaćinstva kojima je zajam, navodno, odobren, stočare više niko nije zvao. Ne zna se tačno koliko njihovog novca je ostalo u famoznom Društvu srpsko-arapskog prijateljstva.

Da su svi platili nižu taksu, onu od 15.000 dinara, reč bi bila o 1,77 miliona dinara (oko 15.000 evra). Od 5. februara, kada je trebalo da i poslednja grupa potpiše ugovore i dobije novac, niko se prevarenim ljudima ne javlja. Ni na pozive naše redakcije u Društvu niko nije odgovarao.

- Krajnji rok za potpisivanje ugovora sa ovom organizacijom istekao je 5. februara, ali one koji su prošli na konkursu niko nije obavestio o tome gde da dođu, šta da ponesu, da li da i dalje čekaju da im neko donese papir na koji će staviti paraf. Kako stvari stoje, stočari su ostali bez zajma od milion do šest miliona dinara - naveo je portal Agrosmart.

Mediji prenose iskustvo Kazmera Varge koji na salašu kod Malog Iđoša drži konje i ovce. Kada je čuo za konkurs na kom bi imao šansu za kredit od 50.000 evra, odlučio je da se javi.

- Ispunjavao sam sve uslove i platili smo učešće 15.000 dinara. Izabrali su me i rekli mi da će doći kako bismo potpisali ugovor, ali nakon toga niko nam se nije više javljao - priča Varga.

* Uvoz "kolje" seljake

* Evropske svinje uništile srpske seljake

Društvo srpsko-arapskog prijateljstva osnovano je u julu 2015. i objavilo je krajem prošle godine vest da raspisuje konkurs za dodelu zajmova za nabavku ovaca i koza od 50.000 evra po poljoprivrednom gazdinstvu, te da onima koji prođu kasnije garantuje siguran otkup i plasman jarića i jagnjića u zemlje severne Afrike. Pošto postoje sumnje da se radi o prevari, obaveštena je policija.

Na adresi udruženja u beogradskom Vračaru koja je navedena na sajtu, ne postoji registrovano Društvo srpsko-arapskog prijateljstva. Kako je novinarima rekao radnik obezbeđenja, takvo društvo tu nikad nije ni postojalo, a od septembra se naslušao priča ljudi iz različitih krajeva Srbije, koji pitaju gde se ono zapravo nalazi. Navodno su se preselili u Erport Siti na Novom Beogradu, međutim, kako su potvrdili u tom biznis parku, među zakupcima ih nema, niti ih je ikad bilo. Ovom Društvu traga nema ni u Agenciji za privredne registre.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.