Pribojski FAP, šta se očekuje od finske kompanije

Izvor: RTS, 03.Maj.2015, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pribojski FAP, šta se očekuje od finske kompanije

Prema najavama ministra privrede Željka Sertića, Agencija za privatizaciju bi već u ponedeljak mogla da objavi da je privatizacija FAP-a uspešno obavljena, jer je finska kompanija "SISU auto" ispunila uslove konkursa. Predstoji analiza programske dokumentacije i pregovarački proces, ali je po svemu sudeći za FAP pronađen strateški partner.
Finski "Sisu auto", trebalo bi da počne proizvodnju u pogonima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << FAP-a u delu Slobodne industrijske zone Priboj, koja se prostire na ukupno 27 hektara. To je najmlađi pogon FAP-a, izgrađen 1984. godine. Kako je najavljeno, u njemu bi se broj radnika sukcesivno povećavao.

"Možda neko nije zadovoljan sa 200, ali bolje i 200 nego ništa. Ima obećanja da će se nastaviti sa primanjem, a ima i zainteresovanih za ostale delove FAP-a", kaže predsednik Samostalnog sindikata Milorad Dragaš, koji je i član Tenderske komisije.
FAP je u program restrukturiranja i pripreme za privatizaciju ušao pre 13 godina. Od tada je sa 1.500 broj radnika smanjen na 752, proizvodnja svedena na nekoliko desetina kamiona godišnje i neuspešno završeno nekoliko pokušaja pronalaska strateškog partnera.
"Ako bude po onome što svi očekujemo, da će u narednih par godina, u zajedničkoj firmi koju će formirati 'Sisu' i država, biti zaposleno 600 ljudi, ako smo dobili oko 27 hektara slobodne zone, to nam daje optimizam da ćemo stvarno vratiti Priboj na mesto na kojem je nekada bio", rekao je Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.
Osnovana 1953. godine, pribojska fabrika automobila je brzo napredovala, sa njom i čitav grad. Krajem osme decenije prošlog veka, zapošljavala je 7.000 radnika i proizvodila isto toliko kamiona i autobusa. Sada se u FAP-ovim halama proizvodi 15-ak kamiona za potrebe vojske.
Očekuje se da će i ostali delovi kompanije, koji sada nisu bili predmet privatizacije, posle ugovora sa Fincima imati veće šanse da pronađu svog strateškog partnera. Dinamika kojom će sve to biti realizovano je ono što najviše brine Pribojce.
"Mnogo je važno da se završi što pre da bi ljudi mogli da rade", kaže jedan meštanin.
Priboj sa 27.000 stanovnika, sada ima tek oko 4.000 zaposlenih, tri puta manje nego pre par decenija. Obnova proizvodnje u FAP-u i Slobodna industrijska zona, za koju postoji sve veće interesovanje investitora, označiće početak obnove grada čije zlatne godine blede i u sećanjima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.