Pres: Ko čuva leđa Radojici Pešiću?

Izvor: B92, 10.Okt.2011, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pres: Ko čuva leđa Radojici Pešiću?

Beograd -- Budžetska inspekcija Ministarstva finansija ni posle dva meseca nije završila kontrolu i napisala izveštaj o poslovanju JP "Nuklearni objekti Srbije" (NOS).

List Press je otkrio da je ta državna firma rasipnički trošila novac građana, ali Vlada Srbije još nije raspravljala o odgovornosti i eventualnoj smeni direktora Radojice Pešića.

I dok Vlada odugovlači sa očekivanom „čistkom" u toj državnoj firmi, Press otkriva još jedan sumnjivi poslovni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potez direktora Pešića. JP NOS je u proteklih godinu dana isplatio čak 41.260.622 dinara za kupovinu alata i opreme samo od jedne privatne firme - „Sineks laboratorije".

"Pošto je krajem 2010. naručio robu i zaključio čak sedam ugovora sa „Sineksom", toj firmi je isplaćen avans 100 odsto iako su rokovi isporuke i do 95 dana. Premašena je i vrednost nabavke, a deo robe i do dana današnjeg nije isporučen. Uprkos tome, Pešić zaključuje ugovor jula ove godine sa istom firmom, kojoj je naravno opet uplaćen avans 100 odsto", objašnjava Pressov izvor. "Da li je moguće da jedna te ista firma uvek ima najbolju ponudu?! Malo je verovatno", ocenjuje sagovornik.

Pešić je potpisao čak osam ugovora kojima je ta državna firma isplatila pre isporučenja robe 100 odsto u avansu više od 400.000 evra „Sineks laboratoriji".

Sa tom privatnom firmom Pešić je sedam ugovora vrednosti 38.167.015 dinara zaključio 24. decembra 2010. i osmi od 3.093.607 dinara 20. jula ove godine. Za potrebe NOS-a Pešić je kupovao olovne cigle, razne priključke, specijalne kontejnere, hidraulične makaze, boks sa rukavicama, ali i tri kamere „čikoni"...

Đelić zaštitnik?

I dok direktor Pešić ne odgovara na pozive Pressa, zvanično opravdanje u Vladi na pitanje zašto se ne raspravlja o ovoj aferi jeste da budžetska inspekcija još nije stigla da ispita poslovanje NOS-a. Međutim, kako Press nezvanično saznaje, najviše se sumnja da vicepremijer Božidar Đelić „čuva leđa" Pešiću, pošto je Vlada osnovala JP NOS 13. jula 2009. upravo na njegovu inicijativu, dok je u to vreme bio ministar nauke.

Posle rekonstrukcije Vlade marta ove godine resor nauke pripojen je Ministarstvu prosvete Žarka Obradovića. Kada je Press otkrio kako rukovodstvo NOS-a na čelu sa Pešićem nenamenski troši novac iz budžeta, Obradović je zatražio od Ministarstva finansija da pošalje budžetsku inspekciju u to preduzeće, koje se finansira sa čak 92 odsto iz državne kase.

Ministar Obradović kaže za Press da nije dobio izveštaj budžetske inspekcije ni dva meseca od zahteva da „prečešljaju" poslovanje NOS-a. A u Vladi čekaju izveštaj na osnovu kog bi eventualno raspravljali o Pešićevoj smeni.

"Prema informacijama iz Ministarstva finansija, izveštaj nije gotov jer, kako su mi objasnili, nedostaju podaci koje ljudi iz NOS-a treba da dostave. U svakom slučaju, očekujem da ta priča ubrzo bude gotova", kaže Obradović.

Kako je direktor JP NOS Radojica Pešić trošio pare građana Srbije:

- JP NOS je za kupovinu osam automobila i četiri teretna vozila potrošio 27.048.373 dinara

- jedan od tih automobila, i to luksuznu „škodu superb 3.6", koristi direktor Pešić

- na tom automobilu su specifične registarske tablice BG 001 ČA, da bi Pešića asocirale na rodni Čačak

- posebne oznake na tablicama nije platio novcem preduzeća kako se prvobitno sumnjalo nego ih je, kako je izjavio u intervjuu Pressu, „dobio ljubaznošću i šeretskim gestom prijatelja iz MUP-a"

- mada su potrošili 270.000 evra na službena kola, planirali su da ove godine iskeširaju još pet miliona dinara na kupovinu novih automobila

- namenili su dva miliona dinara za izradu garažnog prostora za taj ogromni vozni park

- za nabavku nameštaja za poslovni prostor ove godine namenili su pet miliona dinara. Plus 500.000 dinara za kupovinu i ugradnju klima-uređaja

- za adaptaciju sedišta firme predvideli 26,2 miliona dinara, plus pet miliona dinara - - za uređenje zelenih površina i još 1,5 miliona dinara za ravnanje i betoniranje dvorišta

- NOS je za reklamiranje lane izdvojio 1,94 miliona dinara, a u ovoj godini planirao da potroši 5,5 miliona dinara

- na reprezentaciju su 2010. potrošili 3,77 miliona dinara, dok su za taj luksuz ove godine namenili 10 miliona dinara

- prošle godine je na primanja 135 radnika u NOS-u otišlo 267,8 miliona dinara, a planirano je da se u 2011. broj zaposlenih poveća na 158 i za zarade izdvoji 335,9 miliona dinara. Prosečna bruto zarada je 133.000 dinara

- Pešić je u NOS zaposlio Slavicu Totić, pošto je smenjena u Direkciji za imovinu jer se otkrilo da je uzela otpremninu od 20.000 evra za dobrovoljni odlazak iz Fonda PIO. Pešić je priznao da ju je zaposlio po preporuci prijatelja

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: Ne štitim Pešića

Izvor: Press, 10.Okt.2011

Vicepremijer Božidar Đelić izjavio je za Press da ne štiti Radojicu Pešića, direktora Javnog preduzeća „Nuklearni objekti Srbije" (NOS), od eventualne smene zbog rasipničkog trošenja novca građana.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.