Prekretnica: Britanksi ponos u privatnim rukama

Izvor: B92, 09.Jan.2017, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekretnica: Britanksi ponos u privatnim rukama

London -- Britanska vlada je prodala još jedan deo svojih akcija u Lojds benking grupi, tako da više nije najveći akcionar u toj banci.

Lojds banka je tokom finansijske krize dobila državnu pomoć.

"Plan o povratku Lojds benking grupe u ruke privatnog sektora danas je ostvario značajnu prekretnicu kada je potvrđeno da vlada više nije najveći akcionar", navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva finansija, a prenosi agencija Frans pres.

"Najnovija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prodaja akcija je smanjila preostali udeo vlade na ispod 6,0 procenata i ispod nivoa sledećeg najvećeg akcionara", dodaje se u saopštenju.

To znači da je američki investicioni fond Blek Rok (BlackRock) sada najveći pojedinačni akcionar u toj banci.

Na vrhuncu finansijske krize 2008. godine, vlada u Londonu je spasila Lojds sa 20 milijardi funti novca poreskih obveznika.

Vlada je otada postepeno rasprodavala prvobitni udeo od 43 odsto u banci, a Ministarstvo finansija je saopštilo danas da je uspela da povrati 18 milijardi funti (21 milijardu evra) od prodaje akcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.