Predavanje Odnos tradicionalne i moderne slike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2016, 07:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje "Odnos tradicionalne i moderne slike"

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u okviru pratećeg programa izložbe "Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarket", danas u 18 časova biće održano predavanje "Odnos tradicionalne i moderne slike".

Predavačica će biti Miroslava Žarkov, kustoskinja izložbe.

Umetničku kolekciju kompanije Tarket čine, s jedne strane ikone nastale u periodu od XVII do XIX veka, a s druge slike, dela XX veka, koji daju uvid u razvoj moderne srpske umetničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << misli, kaže se u najavi.

Dok se na ikonama jasno očitava „sakramentni" status religiozne slike, koja se razvijala pod uticajem crkvenih dogmi i koja održava utvrđene ikonografske kanone, u XX veku umetnici, rasterećeni nametnutog ograničenja društva, podražavanja prirode i zahteva za funkcionalnošću dela, dobijaju punu slobodu. Uprkos ovim razlikama umetnici su imali priliku da u srednjovekovnom slikarstvu prepoznaju umetnost koja je, iako ne pokušava doslovno da prenese vidljivu stvarnost, sa tom stvarnošću na neki duboki mistični način povezana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.