Pred Srbijom veliki izazovi

Izvor: Beta, 18.Dec.2014, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred Srbijom veliki izazovi

BEOGRAD, 18. decembra 2014. (Beta) - Srbija je ostvarila značajan ekonomski napredak u 2014. godini, donela veliki broj zakona i promenila stav prema ključnim problemima, a u 2015. očekuju je brojni izazovi u sprovodjenju zacrtanih planova, ocenjeno je u četvrtak na konferenciji lista Ekonomist "Svet u 2015."

Direktorka misije Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) u Srbiji Aza el Abd kazala je na skupu da se Srbija transformiše i oslobadja prošlosti.

"U poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << 20 godina javna preduzeća nisu mogla da obezbede ono što Srbija najviše želi, dobra i časna radna mesta, a vrlo često je to koštalo poreske obveznike i gušilo konkurenciju, te je stopa nezaposlenosti u Srbiji ostala visoka", kazala je ona.

Aza el Abd je ocenila da je u poslednjih nekoliko meseci u Srbiji ostvaren značajan napredak na ekonomskom planu, Vlada Srbije je preduzela važne mere u cilju fiskalne reforme, a preliminarni dogovori Srbije sa MMF predstavljaju jasan znak da je Srbija na dobrom putu.

"Ipak dobre namere će vas dovesti samo do odredjenog mesta, ali vam neće pomoći da rešite krizu budžeta niti da unapredite poslovno okruženje, niti da otvorite nova radna mesta, nije dovoljno samo da kažete da ćete poboljšati poslovnu klimu, morate to i realizovati, sprovesti reforme, što je izazov za Srbiju", rekla je ona.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport kazao je da je EU najvažniji trgovinski partner Srbije, jer dve trećine ukupne razmene Srbija obavlja sa EU.

"Izvoz Srbije u Italiju ili Nemačku je značajno viši nego zajednički izvoz u Rusiju, Kinu, Tursku i SAD", rekao je Devenport i dodao da je Evropa i glavni dobavljač roba i usluga Srbije, sa oko 60 odsto.

Kompanije iz EU su, kako je naveo, najveći investitor u Srbiji, koje su od 2005. godine investirale u Srbiji 13,5 milijardi evra, što je oko tri četvrtine svih stranih investicija u Srbiji.

"Nastavićemo da budemo najveći partner Srbiji, daleko najveći i kada se radi o donacijama. Pred nama je težak period i potrebno je preduzeti vanžne korake", kazao je on.

Foto: http://www.usaid.gov

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.