Potvrđena prvostepena presuda Najdanu Mlađenoviću

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Dec.2014, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđena prvostepena presuda Najdanu Mlađenoviću

SARAJEVO - Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Najdan Mlađenović proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na zatvorsku kaznu od 3,5 godine.

Apelaciono vijeće odbilo je kao neosnovane žalbe Tužilaštva BiH i odbrane.

Iz Suda BiH podsjećaju da je prvostepenom presudom drugooptuženi u ovom predmetu Savo Živković oslobođen optužbe da je počinio zločin protiv čovječnosti.

Mlađenoviću >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

On je obavezan da nadoknadi troškove krivičnog postupka u iznosu od 300 KM na ime sudskog paušala u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.

Istom presudom Mlađenović je po određenim tačkama optužnice oslobođen optužbe da je počinio zločin protiv čovječnosti.

Tužilaštvo BiH podnijelo je žalbu na prvostepenu presudu zbog, kako je navedeno, bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povreda Krivičnog zakona i odluke o krivičnopravnoj sankciji.

U žalbi je Tužilaštvo BiH predložilo ukidanje prvostepene presude i održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem ili da presuda bude preinačena i da Mlađenović i Živković budu proglašeni krivim za zločine protiv čovječnosti i da im bude izrečena zatvorska kazna u skladu sa zakonom.

Mlađenovićev branilac podnio je žalbu na prvostepenu presudu zbog bitnih povreda krivičnog postupka i Krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, odluke o krivično-pravnoj sankciji.

Odbrana je predložila da prvostepena presuda bude potvrđena u oslobađajućem dijelu i da bude ukinuta u osuđujućem radi bitnih povreda krivičnog postupka, da bude održavan pretres pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Apelaciono vijeće je ispitalo žalbe, te utvrdilo da je prvostepeni sud donio pravilnu i zakonitu odluku, dok su žalbeni prigovori Tužilaštva i Mlađenovićevog branioca ocijenjeni neosnovanim.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.