Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2011, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisani ugovori za solarne kolektore

SUBOTICA -

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je danas u Subotici da je Vlada Srbije protekle dve godine donela niz pravnih akata koji su omogućili investicije u oblasti energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije, a obezbeđena su i finansijska sredstva da ti projekti budu pokrenuti.

Dulić i ministar rada i socijalne politike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rasim Ljajić prisustvovali su potpisivanju Ugovora između Gerontološkog centra u Subotici i preduzeća Interklima iz Vrnjačke Banje, na osnovu kojeg će pomenuta firma postaviti solarne kolektore za pripremu tople vode na objekte Centra.

Ceo posao vredan je 15 miliona dinara, od čega je pet miliona obezbedila subotička ustanova, a 10 miliona Vlada Srbije preko Fonda za zaštitu životne sredine.

"Ministarstvo životne sredine je protekle tri i po godine učinilo mnogo napora da čitav koncept energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije u Srbiji postane realnost", rekao je ministar Dulić.

Ministar napominje da se u Srbiju narednih godina planira investiranje nekoliko milijardi dolara u oblast korišćenja solarne energije, što je samo jedan segment investicija, jer se ulaganja najavljuju i u iskorištavanje hidropotencijala i biomase.

"Takvi poslovi štede resurse, koji nam već nedostaju, upošljavaju ogroman broj ljudi i podižu našu svest o obnovljivim izvorima energije na nivo koji treba da imamo kao razvijeno društvo", ističe Dulić.

Gerontološki centar u Subotici je proteklih godina uložio značajna sredstva u energetsku efikasnost svojih objekata, a postavljanjem solarnih kolektora, kako je rekao zamenik direktora te ustanove Nenad Ivanišević, na godišnjem nivou računaju na uštedu energije u vrednosti od oko pet miliona dinara.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je podsetio prisutne da je gradu Subotici i Gerontološkom centru prošlog meseca EU, preko Programa za pretpristupnu pomoć (IPA) odobren projekat u vrednosti od blizu 100.000 evra.

Cilj projekta je, kako ističe Ljajić, podizanje životnog standarda pripadnika marginalizovanih društvenih grupa, uključujući i interno raseljena lica, kao i poboljšanje uslova života krajnjih korisnika, odnosno starijih osoba, osoba sa invaliditetom i socijalno ugroženih osoba.

"Trenutno u 113 opština i gradova u Srbiji postoje servisi Pomoći u kući i Klubovi za stare, a naš cilj je da do 2013. takve usluge budu dostupne u svim sredinama u zemlji", rekao je Ljajić.

Srbija je jedna od pet država u svetu sa najstarijom populacijom, i u njoj 42.000 starih osoba žive sami, u staračkim domaćinstvima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.