Poslednja nada za 17 strateških

Izvor: B92, 25.Maj.2015, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja nada za 17 strateških

Skupština Srbije razmatraće danas izmene Zakona o privatizaciji, kojima bi trebalo da se rok za prodaju državnog kapitala u 17 preduzeća produži za godinu.

Izmene Zakona o privatizaciji omogućiće da se odloži stečaj i prinudna naplata u 17 preduzeća za najviše godinu dana, da bi ona mogla da se uspešno privatizuju, zatim da se ponovo uradi procena imovine preduzeća u roku od 30 dana posle raspisivanja javnog poziva za privatizaciju.

Cilj predloženih izmena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakona je da se uspešno reši sudbina preduzeća u kojima postoje uslovi za privatizaciju i da se olakša postupak privatizacije.

Predložene izmene imaju za cilj i da se utvrdi realno stanje imovine, obaveza i kapitala u preduzećima i utvrdi njihova stvarna tržišna vrednost.

Na spisku 17 strateških preduzeća koja će biti zaštićena od poverilaca u narednih godinu dana su: FAP iz Priboja, Poljoprivredni kombinat Beograd - PKB, proizvodjač lekova Galenika, Politika AD, Fabrika maziva FAM iz Kruševca, pančevačka Petrohemija, rudnik Resavica.

Tu su i RTB Bor, Holding kompanija Pamučni kombinat Jumko iz Vranja, Trajal iz Kruševca, Fabrika autobusa Ikarbus iz Beograda, holding preduzeća Kablovi Jagodina, Prva petoletka iz Trstenika (PPT)-TMO ad, PPT Servopupravljači ad, PPT Kočna tehnika ad i PPT Zaptivke ad iz Trstenika.

U tim preduzećima je, kako je navedeno u obrazloženju predloženih izmena zakona, zaposleno oko 25.000 radnika, pa bi odlazak u stečaj tih preduzeća i gubitak posla za veliki broj gradjana doveo do velikih potresa u Srbiji na socijalnom i privrednom planu.

Vlada Srbije je predložila da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", kako bi se u što kraćem roku stvorile neophodne zakonske pretpostavke za efikasno sprovodjenje postupka privatizacije.

Zakonom o privatizaciji predvidjena je obavezna privatizacija za subjekte sa društvenim kapitalom najkasnije do 31. decembra ove godine, dok se izmenama predlaže izuzetak u odnosu na propisani rok samo za one koji su aktom Vlade Srbije odredjeni kao "subjekti privatizacije od strateškog značaja".

Takođe, to se odnosi i na "subjekte privatizacije čije se sedište nalazi ili pretežna delatnost obavlja na teritoriji Kosova i Metohije ili im se imovina nalazi na toj teritoriji".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.