Posledice Bregzita: Pad dinara, jačanje švajcarca

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jun.2016, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posledice Bregzita: Pad dinara, jačanje švajcarca

Ekonomske i finansijske posledice Bregzita u Srbiji će se osetiti preko pada kursa dinara, a posledice bi mogli da osete i građani zaduženi u švajcarskim francima, kaže Miroslav Radaković, izvršni direktor Sinteza Invest Grupe.

Govoreći za N1 o reakcijama svetskih berzi koje su posle Bregzita u petak pale, Radaković je kazao da berze uvek na odgovarajući način reaguju na političke odluke: "Berza je nepogrešiv analitičar, trguje se očekivanjima i sam pad na berzi je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << najava velike neizvesnosti. Poslovni krugovi ne vole neizvesnost i zato se događaju turbulencije".

Kada je reč o posledicama po Srbiju, Radaković ističe da će se Brezgit pre svega odraziti na kurs dinara, s obzirom da su najveći kupci državnih obveznica inostrani fondovi koji mogu povući svoj novac:

"Za srpsku ekonomiju Brezgit može značiti slabljenje kursa dinara, možemo osetiti udare na kurs, ali ne verujem da će biti drastično, Videćemo kako će se poneti Narodna banka Srbije. U najgorem slučaju novac investicionih fondova koji je plasiran u obeznice može da se povuče, ali to su pesimističke procene".

Pad britanske funte mogli bi osetiti i građani zaduženi u švajcarskim francima, pošto se može očekivati jačanje i dolara i franka posle Brezgita. "Pad funte je uzrokovao veliki potres na finansijskim tržištima. Devalvacija funte utiče i na dolar i na franak koji će definitivno jačati u narednom periodu", navodi Radaković i objašnjava zašto:

"Svi investitori koji imaju novac u funtama žele da izađu iz te valute i upute se u sigurne valute, a to su dolar i franak. To ekonomijama, američkoj i švajcarskoj, i ne odgovara, pošto su to izvozno orijentisane, pa se jačanje njihove valute loše održava na izvoz. Definitivno će doći do jačanja, ali centralne banke neće dopustiti velik pokretanja kursa".

U samoj Britaniji može se očekivati povećanje inflacije, što će nadalje gurnuti zemlju u recesiju na neki srednji rok. Kompanijama će biti oduzet pristup evropskom trižištu, izvoznici su već pogođeni padom funte, a realne plate će sigurno pasti, ocenjuje Radaković.

Za razliku od Britanije, on ne očekuje da Bregzit ima velike neposredne posledice po rusku ekonomiju, iako očekuje izvesan uticaj preko cene nafte: "Ovo po Rusiju neće imati velikog uticaja, ono što indirektno može uticati jeste jačanje dolara što će dovesti do pada cena nafte na kratkom i srednjem roku", kaže Radaković.

Radaković kaže da je teško proceniti šta će se dogoditi sutra ujutro, kada se otvore svetske berze. Verovatno će cele naredne nedelje političari i bankari pokušavati da umire tržište, neće biti velike panike, ali će se svakako nastaviti silazni trend na berzama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.