Posle 25 godina, održavanje puteva preko tendera

Izvor: B92, 30.Jun.2017, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 25 godina, održavanje puteva preko tendera

Tehničku pomoć za reformu Javnog preduzeća "Putevi Srbije" i celog putnog sektora u Republici Srbiji namenjeno je tri miliona evra.

To je rečeno nakon današnjeg sastanka potpredsednice vlade Zorane Mihajlović sa predstavnicima MMF-a.

Kako je navedeno, obezbeđena su i sredstva za dodatno finansiranje obnove putnog sektora od 35 miliona evra i produžetak roka Sporazuma o zajmu na 30. jun 2018. godine sa Svetskom bankom.

U Ministarstvu građevinarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kažu da je projekat uvođenja i razvoja sistema održavanja puteva u Srbiji na osnovu postignutog učinka (Performance Based Maintenance Contracts - PBMC), koji se finansira iz sredstava Evropske unije (IPA) započeo 21. jula 2015, godine.

Taj projekat treba da omogući efikasnije upravljanje i korišćenje sredstava namenjenih održavanju puteva kroz korišćenje savremenog sistema redovnog zimskog održavanja puteva na 3.000 kilometara državnih puteva.

Istaknuto je i da će posle 25 godina, poslovi održavanja puteva, biti dodeljivani preko tendera.

"U okviru Projekta rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja, u prethodne dve godine obnovljeno je 192 kilometara državnih puteva, u vrednosti oko 60 miliona evra. U ovoj godini započeti su radovi na deonici Kać-Zrenjanin dužine 24,2 kilometara, a očekuje se i početak radova na deonicama Beograd-Novi Sad 5,5kilometara i Pakovraće-Užice 37,1 kilometar", navode u ministarstvu.

Objašnjavaju i da je ugovoreno projektovanje 8 deonica ukupne dužine 158 kilometara, a u ovoj godini planirana je i nabavka usluga izrade glavnih projekata za 33 deonice ukupne dužine oko 674 kilometara.

Kako navode, ceo projekat obnove državnih cesta se finansira sredstvima Srbije, Svetske Banke, EIB-a i EBRD-a, a ukupna vrednosti iznosi 390 miliona evra i podrazumeva rehabilitaciju oko 1.100 kilometara državne putne mreže.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.