Poslanici: Zakon (ne)će rešiti probleme dugih suđenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2015, 02:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici: Zakon (ne)će rešiti probleme dugih suđenja

Poslanici u Skupštini Srbije složili su se danas tokom rasprave o Predlogu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku da je neophodno omogućiti građanima da brže dođu do pravde, ali pojedine opozicione stranke ipak navode da nisu sigurne da će taj zakon rešiti probleme. Poslanici Skupštine Srbije završili su rad, a sednica će biti nastavljena sutra debatom o izmenama Zakona o privatnom obezbeđenju, kojima se produžava rok fizičkim i pravnim licima i preduzetnicima da poslovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << usklade sa zakonom.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Slobodan Homen rekao je tokom rasprave da nije siguran da će predloženi zako nešto promeniti i da će možda čak zakomplikovati situaciju u pravosuđu.

On je kazao da je mnogo zastarelih predmeta koje će predsednici sudova morati da rešavaju jer predlog zakona predviđa da se prigovori nezadovoljnih stranka upućuju predsedniku suda.

"Bojim se da ćemo svaljujući kompletan posao na predsednike sudova, dovesti samo do daljeg zagušavanja rada sudova i da ti sudovi neće biti operativniji", naveo je Homen.

On je kazao da bi problem mogla da predstavlja i procena kada se smatra da je povređeno pravo na suđenje, s obzirom da dužina razumnog roka za suđenje nije navedena.

Poslanica Demokratske stranke Nataša Vučković rekla je da će predloženi zakon izazvati brojne teškoće i da se postavlja pitanje njegove delotvornosti, kao i da će predsednici sudova biti preopterećeni.

Ona je ocenila da će biti ugroženo dostojanstvo sudija i da je neophodno odrediti kriterijum na osnovu kojih sudije mogu odlučivati.

DS, kako je navela, smatra da je potrebno da se sudije pripreme kako bi ovaj zakon u što većoj meri imao efekte.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao da je zakon u suštini dobar jer prvi put uređuje tu oblast, ali da će ga podržati ako budu usvojeni amandmani njegove stranke.

Nova stranka traži da se žalbe ne podnose predsednicima sudova nego da o tome odlučuje najstariji sudija u nadležnom sudu.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović rekao je da se radi o zakonu koji treba da bude usvojen zbog neažurnosti, a da su brjni uzroci te neažurnosti i ne tiču se samo sudova.

On je istakao da će donošenjem tog zakona sudovi biti efikasniji i da će se poštovati prava građana.

Poslanici različito o mogućnosti otvaranja poglavlja

Poslanici Skupštine Srbije izrazili su danas očekivanje da će evropski komesar za proširenje Johanes Han potvrditi da su stvoreni uslovi za otvaranje prvih poglavlja.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić izrazio je uverenje da će poseta komesara biti "još jedna potvrda" evropskog puta Srbije i da će označiti početak otvaranja poglavlja i pregovora.

"Sve te (evropske) vrednosti prihvatamo zato što je to potrebno našem društvu, a ne zato što nam je to neko nametnuo", rekao je Babić novinarima u Skupštini Srbije.

On je istakao da se otvaranju poglavlja raduje, jer misli da je sadašnja vlast vodila "jednu iskrenu i odgovornu politiku za razliku od perioda iza nas".

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović naveo je da Srbija ima dobre timove za pregovore sa Evropskom unijom, ali da Vlada Srbije pokazuje visok stepen nesposobnosti.

"Naša Vlada puno priča, a malo radi", kazao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić kazao je da bi ta stranka volela da čuje kog će datuma biti otvoreni pregovori o prvim poglavljima.

"Bojim se da to nećemo čuti, već da ćemo čuti priču da Srbija nije ispunila preduslove za to i da postoje zamerke Evropske komisije", naveo je Đurišić.

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević rekao je da dolazak Hana jeste dobra, ohrabrujuća i pozitivna vest.

"To je još jedna jasna podrška Srbiji na putu ka EU. Prioritetni cilj Srbije je članstvo u EU i Srbija je dosta uradila u tom cilju, a rezultati su vidljivi i prepoznatljivi. Ubeđeni smo da će brzo doći do otvaranja poglavlja, jer su rezultati Srbije vidljivi, naročito u dijalogu sa Prištinom i reformama", dodao je Milićević.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković izrazio je nadu da postoje razlozi da Evropska unija zaključi da su stvoreni uslovi za otvaranje pregovora.

"Da li će se i desiti videćemo. Interes građana, opozicije i Nove stranke je da što pre počnu pregovori, jer će time biti smanjen prostor za bahatost i laži vlasti, jer će tada početi svakodnevno praćenje aktivnosti Srbije u svim oblastima", naveo je Živković.

Poslanici SNS traže ostavku Bojana Pajtića

Poslanici Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije zatražili su danas od pokrajinskog premijera Bojana Pajtića ostavku, jer je Vojvodina, kako su naveli, za vreme vlasti Demokratske stranke (DS) od lokomotive razvoja Srbije postala vagon u siromašnoj kompoziciji.

“DS u Vojvodini vlada 15 godina, za to vreme Vojvodina je od lokomotive razvoja Srbije postala vagon u siromašnoj kompoziciji. Poljoprivreda je na izdisaju, vojvođanska sela se gase, seljaci su prepušteni sami sebi... Takvo stanje je nedopustivo i neodrživo”, rekao je naprednjak Marko Atlagić.

On je napomenuo da Pajtić još nije odgovorio na optužbe u vezi "zloupotreba u Razvojnoj banci Vojvodine, Fonda za kapitalna ulaganja i drugima".

Poslanik LSV Đorđe Stojšić upitao je Ministarstvo energetike i Vladu Srbije šta je stvarni razlog za ukidanje preduzeća Elektrovojvodina, posle 58 godina i dva dana postojanja.

“Iz sredstava javnog informisanja smo mogli da saznamo da su razlog uštede i racionalizacija, a mi postavljamo pitanje da li se iza toga zapravo krije želja da se sakriju neracionalnosti i gubici u poslovanju u drugim jedinicama u okviru EPS”, rekao je Stojšić.

Poslanik SDS Aleksandar Senić upitao je zašto se ne poštuje rok od 15 dana za izvršenja povraćaja dela obaveznog socijalnog osiguranja po odbitku za novozaposlene.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi pitao je Vladu Srbije kada će pokrenuti inicijativu za realizaciju svog zaključka od 4. juna 2013. godine, posle sastanka Koordinacionog tela za jug Srbije i predstavnika političkih stranaka Albanaca.

U tom dokumentu se, prema rečima Kamberija, pominje povećanje broja Albanaca u državnim institucijama na lokalnom i regionalnom nivou, ekonomski oporavak tog dela Srbije, službena upotreba albanskog jezika u državnim institucijama, priznavanje diploma sa Kosova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poslanici završili rad, nastavak sednice sutra

Izvor: Studio B, 05.Maj.2015

Poslanici Skupštine završili su rad, a sednica će biti nastavljena sutra debatom o izmenama Zakona o privatnom obezbeđenju, kojima se produžava rok fizičkim i pravnim licima i preduzetnicima da poslovanje usklade sa zakonom...Predloženim rešenjima precizirano je da se taj rok, koji je istekao...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.