Poskupelo meso! Cene više i za 40 odsto

Izvor: Mondo, 27.Jul.2016, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupelo meso! Cene više i za 40 odsto

Povećanje cena svinjskog mesa u Srbiji je opravdano jer je povećana otkupna cena žive stoke i ona je sada dostigla realni iznos, ocenili su danas uzgajivači svinja, proizvođači mesa i poljoprivredni stručnjaci.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Vlasnik Mesne industrije "Matijević", potvrdio je agenciji Beta da je svinjsko meso u prodajnim objektima te kompanije proteklih nekoliko dana poskupelo od 35 do 40 odsto, piletina za oko 20 odsto, dok je cena junetine >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ostala nepromenjena.

On je kazao da je razlog povećanja cene svinjskog mesa porast otkupne cene tovljenika koja je sada realna i dostigla je evropski prosek.

Matijević čija indistrija godišnje proizvede 100.000 svinja, naglasio je i da je dosadašnja otkupna cena tovljenika za uzgajivače svinja bila neisplativa i da je zbog toga proizvodnja bila smanjena.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kazao je agenciji Beta da će povećanje cene žive stoke sa 105 na oko 170 dinara po kilogramu, a kako je naglasio postoje nagoveštaji da će ona biti i 200 dinara po kilogramu, obezbediti opstanak uzgajivača svinja u Srbiji.

On je kazao da su potrošači u Srbiji imali "privilegiju" da u poslednjih nekoliko meseci kupuju svinjsko meso veoma povoljno i da je njegova cena bila skoro izjednačena sa živinskim mesom, što nikako nije bilo logično.

"Ovo je dobra vest za same proizvođače svinja koji su do sada gubili jako mnogo na samoj proizvodnji. Ja podržavam izvesnu korekciju cena žive stoke, pre svega u cilju očuvanja domaćeg svinjarstava i oporavka domaćih proizvođača svinja", naglasio je Prostran.

On je dodao i da je država trebala da iskoristi "period jeftinog svinjskog mesa" i napravi dobru količinu zaliha u robnim rezervama, kojim bi sada intervenisala i tako odložila na nekoliko meseci povećanje cene mesa.

"Ja sam se uvek zalagao da u robnim rezervama svake države, pored pšenice, kukuruza, šećera i sirovog ulja, bude i mleko u prahu i svinjsko meso, a može i pirinač. To je abeceda u vođenju agrarne politike kada je reč o robnim rezervama i time ne bi zavisili od nikoga", naglasio je Prostran.

Prema njegovim rečima, svinjsko meso čini oko 50 odsto ukupne potrošnje mesa u Srbiji. Nekada se, kako je naveo, godišnje po stanovniku trošilo oko 65 kilograma mesa, sada je to oko 45 do 50 kilograma, od čega više od 20 kilograma svinjskog i oko 8,5 kilograma junećeg, dok su ostalo druge vrst mesa.

Prostran je naglasio i da Srbija mora da zaštiti i podstiče domaću proizvodnju, jer to rade i velike ekonomije među kojima je i Francuska koja proizvodi 18 odsto ukupne hrane u EU i koja intenzivno propagira domaću proizvodnju i domaće proizvode nudi po duplo većoj ceni od uvoznih.

Prema ranijim podacima, u poslednje dve decenije stočni fond u Srbiji je opadao do četiri odsto godišnje a broj svinja je smanjen za 600.000.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stručnjaci i proizvođači: Opravdano povećanje cene mesa

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jul.2016

Povećanje cena svinjskog mesa u Srbiji je opravdano jer je povećana otkupna cena žive stoke i ona je sada dostigla realni iznos, ocenili su danas uzgajivači svinja, proizvođači mesa i poljoprivredni stručnjaci...Vlasnik Mesne industrije "Matijević", potvrdio je agenciji Beta da je svinjsko meso...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.