Portugalija premašuje ciljni nivo budžetskog deficita

Izvor: GdeInvestirati.com, 01.Okt.2014, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portugalija premašuje ciljni nivo budžetskog deficita

LISABON - Portugalija će ove godine premašiti ciljni nivo budžetskog deficita jer je zbog novih računovodstvenih propisa bila primorana da podigne prognozu deficita.

Portugalija je u maju izašla iz međunarodnog programa pomoći, ali se još muči da uskladi javne finansije sa propisima EU, prenosi agencija Frans pres.

Ovogodišnji budžetski deficit će po svoj prilici iznositi 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u odnosu na ciljni nivo od četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << odsto, navodi portugalski Zavod za statistiku.

Ministarka finansija Marija Luis Albukerk je ranije ovog meseca izjavila da će Portugalija ispuniti ciljeve deficita bez potrebe za dodatnim rezanjem potrošnje ili rastom poreza. Ustavni sud je u nekoliko navrata odbacivao nove mere štednje, što je otežalo vladine napore da smanji potrošnju.

Deficit budžeta bi trebalo da dostigne 8,3 milijarde evra, od čega se 1,3 milijarde evra odnose na dugovanja državnih kompanija u sektoru transporta.

Javni dug Lisabona bi, prema novim standardima, trebalo da bude 127,8 odsto BDP-a, nešto manje od ranije očekivanih 130,9 odsto.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.