Portugalija disciplinovana

Izvor: B92, 30.Avg.2014, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portugalija disciplinovana

Portugalija će uspeti da ispoštuje planiranu budžetsku politiku za ovu godinu zahvaljujući većem prilivu poreskih prihoda u iznosu od 1,6 milijardi evra.

Prema rečima portugalske ministarke finansija Marije Luis Albukerk, kako prenosi AFP, usvojeni budžet vlade garantuje poštovanje planiranog svođenja budžetskog deficita na maksimalnih četiri odsto bruto domaćeg proizvoda, bez novih rezova u javnoj potrošnji i povećanja poreza.

Portugalija će zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rastu stope zaposlenosti uspeti da poveća poreske prihode za ovu godinu na 37 milijardi evra, što je za 1,6 milijardi evra više nego što je planirano.

Vlada iz Lisabona snizila je aprilsku prognozu stope nezaposlenosti za ovu godinu sa 15,4 na 14,2 odsto.

Istovremeno, prethodna vladina prognoza privrednog rasta za tekuću godinu neznatno je smanjena sa 1,2 na jedan odsto što je, međutim, iznad predviđenja rasta od 0,8 odsto na osnovu koga je projektovan ovogodišnji budžet.

"Stožer privrednog rasta nalazi se u domaćoj potrošnji, koja je podstakla rast poreskih prihoda i stope zaposlenosti, ali koji podriva usporavanje spoljne trgovine u evrozoni", objasnila je portugalska ministarka finasija.

Ministarka Albukerk se, međutim, uzdržala od iznošenja podataka o visini štete koju je država pretpela zbog nedavnog spasavanja najveće privatne portugalske banke, Banko Esprito Santo, od bankrota.

Portugalija, koja je u maju izašla iz međunarodnog programa finansijske pomoći, izbegla je recesiju ostvarivši privredni rast od 0,6 odsto u drugom tromesečju ove godine, posle pada BDP-a od 0,6 odsto u prvom ovogdišnjem kvartalu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.