Poreska uprava guši slobodu medija

Izvor: Danas, 20.Avg.2014, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreska uprava guši slobodu medija

Beograd - Kazna od ukupno pet miliona dinara sa kamatom, koju je Poreska uprava odmerila Danasu prema zakonu o zapošljavanju invalida, već nekoliko dana izaziva reagovanja ne samo na našem sajtu, kroz lične kontakte članova redakcije i u telefonskim pozivima. Juče su se saopštenjem u kome se postupak Poreske uprave osuđuje oglasili Srpski PEN centar i Liberalno-demokratska partija.

- Srpski PEN centar je zaprepašćen povodom ishitrene i drakonske odluku Poreske uprave kojom >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je dnevni list Danas kažnjen sa preko pet miliona dinara zbog neprimenjivanja zakona o zapošljavanja osoba sa invaliditetom - navodi se u saopštenju PEN centra.

U saopštenju PEN centra navodi se da ta asocijacija „najoštrije osuđuje ovu odluku jer se njome dovodi u pitanje opstanak dnevnog lista Danas i ugrožavaju radna i ljudska prava njegovih novinara i saradnika“.

- Ova odluka Poreske uprave predstavlja gušenje slobode medija u Srbiji, utoliko pre što proističe iz zakona koji se vrlo selektivno primenjuje. Kada se izrekne ovakva kazna jednom dnevnom listu, onda tu nije reč o primeni zakona. Čitav slučaj postaje još apsurdniji kada se ima u vidu da su u listu Danas zaposlene već dve osobe sa invaliditetom i to ne po sili zakona već zato što je redakcija lista Danas smatrala da su im ti ljudi potrebni zbog svoje stručnosti i profesionalnost. Tako da je kažnjavanje Danasa zbog toga što su osobe sa invaliditetom primili pre stupanja na snagu pomenutog zakona predstavlja obesmišljavanje i zakona i zakonske procedure - kaže se u saopštenju.

Dodaje se da „Srpski PEN centar zahteva od Poreske uprave, Ministarstva finansija i Vlade Republike Srbije da hitno preispitaju i ukinu ovu presudu koja može da ugrozi nesmetan rad jednog od najuglednijih srpskih dnevnika“ uz poziv javnosti da „podrže list Danas i slobodu štampe u Srbiji koja ne može biti dovedena u pitanje pod bilo kojim izgovorom“.

I na sajtu Liberalno-demokratske partije osuđuje se postupak Poreske uprave kao „bezobziran udar vlasti na nezavisno novinarstvo“.

- Liberalno-demokratska partija podržava sprovođenje zakona u svim društvenim oblastima, ali ne može da podrži selektivno treniranje strogoće države na medijima koji imaju kritički odnos prema vlasti. Kazna od pet miliona dinara za dnevni list „Danas“ predstavlja jasnu poruku vlasti da svi mediji koji budu imali kritički odnos prema onome što Vlada radi moraju da budu ućutkani - objavljeno je na sajtu LDP.

Naglašava se, takođe, da „dok desetine firmi koje se nalaze pod zaštitom državnih funkcionera i uživaju povlašćen položaj u poslovima sa državom, duguju milijarde dinara na ime poreza i nevraćenih kredita, vlast ovim potezom želi da na najbezobzirniji način udari na nezavisno novinarstvo“.

Da se kontrole o primeni zakona o zapošljavanju invalida vrše vrlo selektivno, Danasu je potvrdilo više privrednika koji kažu i da to nije jedina oblast u kojoj je neizvesno kako će državna administracija da protumači konkretna rešenja u firmama.

Mi smo to želeli i da proverimo iz činjenica pa smo od Poreske uprave pre šest dana zatražili informaciju o tome koliko je sredstava po zakonu o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, u prošloj i ovoj godini, uplaćeno u budžet, koliko po osnovu „penala“ a koji je ukupan iznos pristigao po izrečenim kaznama. Interesovalo nas je i koja je namena tako pribavljenog novca, koliko poslodavaca je zaposlilo nove osobe sa invaliditetom, koliko njih plaća penale i u kom iznosu, koliko je kontrola izvršeno i na koji način se obavljaju, kao i koliko je firmi kažnjeno, koji su minimalni, a koji maksimalni iznosi kazni. Ali, Poreska uprava se o naša pitanja oglušuje. Odgovore još čekamo.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.