Ponovo rade radijatori

Izvor: RTS, 14.Okt.2011, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo rade radijatori

Zbog naglog zahlađenja toplane bi trebalo da počnu sa toplim probama. Iako i ove godine imaju velikih problema sa dugovanjima, iz toplana poručuju da su tehnički spremne za početak grejne sezone.

Iako grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, toplane u Srbiji bi trebalo da počnu sa toplim probama zbog naglog pada temperature. Grejna sezona može da počne i ranije ako su temperature tri dana uzastopno niže od 12 stepeni.

Predsednik Udruženja toplana Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Milovan Lečić objasnio je da tople probe ne podrazumevaju da toplane moraju da zagrevaju stanove temperaturom od 20 stepeni, kao i da ne moraju svi stanovi da budu zagrevani.

Iz toplana poručuju da su tehnički spremni za grejnu sezonu, ali da njihova dugovanja prema "Srbijagasu" iznose 100 miliona evra. Sa druge strane, kako navodi Lečić, potraživanja toplana prema građanima i privredi su 80 miliona evra.

"U snabdevanju energentima jedan od problema do kojeg može da dođe jeste nemogućnost toplana da uredno izmiruju svoje obaveze za preuzete količine mazuta i da nabavljaju nove količine", ukazuje Lečić.

Nabavljene su dovoljne količine mazuta, a prema najavama iz JP "Srbijagas" ne očekuju se problemi u isporuci prirodnog gasa, koji u ukupnim količinama energenata korišćenim za grejanje učestvuje sa čak 82 odsto.

U Srbijagasu tvrde da u skladištu Banatski dvor ima rezervi gasa za 60 dana. Očekuju da će vlada od 1. novembra odobriti poskupljenje, jer je gas na svetskom tržištu sve skuplji.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović ističe da nijedan snabdevač nije u poziciji da ucenjuje toplane jer građani nemaju odakle da plate, a ukidanje grejanja neplatišama ne dolazi u obzir.

U "Beogradskim elektranama" kažu da će cene grejanja ostati iste kao prošle godine ako ne dođe do poskupljenja energenata.

Zoran Manasijević iz Elektroprivrede Srbije ističe da će to preduzeće ispuniti svoj glavni zadatak, odnosno da će obezbediti projektovane količine električne energije.

Javno komunalno preduzeće "Toplana" u Boru počelo je tople probe daljinskog grejanja, i u većini stanova radijatori su od jutros topli.

Pored prestoničkih i novosadske toplane spremno dočekuje grejnu sezonu, pošto su na vreme remontovani vrelovodi i kotlarnice, a ima i dovoljno energenata u skladištu. I toplana u Zrenjaninu je najavila da će tokom naredne sedmice biti obavljene tople probe u tom gradu.

Gradska toplana u Nišu je u pripravnosti od 1. oktobra i kotlovi će biti uključeni u zavisnosti od kretanja spoljne temperature, rečeno je u tom javnom preduzeću.

Kragujevac je takođe spreman za grejnu sezonu, a grejanje će u ovom gradu biti skuplje za 10 odsto počev od 16. oktobra, najavio je član gradskog veća za komunalnu delatnost Zoran Jovanović.

U Loznici će daljinsko grejanje iz lokalnih kotlarnica moći da počne 15. oktobra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Toplane sutra počinju da greju

Izvor: Blic, 14.Okt.2011

Toplane u Srbiji spremne su za sutrašnji početak grejne sezone, ali će im i tokom sezone biti potrebna pomoć Republičkih robnih rezervi, izjavio je danas Tanjugu predsednik Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić. ..Problema sa grejanjem bi mogla imati toplana u Priboju, zbog nedovoljno energenata,...

Nastavak na Blic...

TOPLANE SUTRA POČINJU DA GREJU

Izvor: Kurir, 14.Okt.2011

BEOGRAD - Toplane u Srbiji spremne su za početak grejanja, koje počinje sutra, ali će im i tokom ove grejne sezone biti potrebna pomoć Republičkih robnih rezervi, izjavio je predsednik Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić...Problema sa grejanjem bi mogla imati toplana u Priboju, zbog nedovoljno...

Nastavak na Kurir...

Toplane u Srbiji spremne za zvaničan početak grijanja

Izvor: Capital.ba, 14.Okt.2011

BEOGRAD, Toplane u Srbiji su tehnički spremne za sutrašnji, zvanični početak grijne sezone, izjavio je danas predsjednik Poslovnog udruženja 'Toplane Srbije' Milovan Lečić. On je kazao da jedini problem ima toplana u Priboju koja nema energenata za početak grijne sezone. Prema njegovim riječima,...

Nastavak na Capital.ba...

Toplane sutra počiju da greju

Izvor: B92, 14.Okt.2011

Beograd -- Toplane u Srbiji spremne su za početak grejanja, koje počinje sutra, ali će im i tokom ove grejne sezone biti potrebna pomoć Republičkih robnih rezervi...Predsednik Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić rekao je da bi problema sa grejanjem mogla imati toplana u Priboju, zbog nedovoljno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.