Ponor rijala posle sankcija SAD

Izvor: B92, 03.Jan.2012, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponor rijala posle sankcija SAD

Teheran -- Iranska valuta rijal doživela je u ponedeljak rekordni pad u odnosu na američki dolar.

Drastičan pad usledio je dva dana pošto je predsednik SAD Barak Obama potpisao zakon kojim se predviđaju nove mere protiv Centralne Banke Irana.

Iranska novinska agencija Mehr je javila da se u ponedeljak za 17,800 rijala može dobiti 1 dolar, što pokazuje da je vrednost iranska valute od prethodnog dana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opala za 12 procenta, pošto je tada 1 dolar mogao da se kupi za 15,900 rijala.

Nove sankcije predstavljaju dodatni pritisak SAD i zemalja Zapada na Teheran zbog njegovog spornog nuklearnog programa. Zemlje Zapada optužuju Iran za proizvodnju nuklearnog oružja, što je Teheran u više navrata odlučno negirao. Zapadne zemlje uvele su u novembru nove sankcije Iranu posle izveštaja Medjunarodne agencije za atomsku energiju u kojem se nagoveštava da Iran tajno radi na proizvodnji atomskog oružja.

U decembru 2010. godine se za jedan dolar moglo dobiti 10,500 rijala.

Zakonom koji je Obama potpisao u subotu predviđaju se kazne za sve strane finansijske institucije koje u SAD sarađuju sa iranskom Centralnom bankom.

Iranski zvaničnici upozorili su prošle nedelje da će u slučaju da se protiv Teherana uvedu nove sankcije zatvoriti moreuz Ormuz, jedan od najvažnijih saobraćajnih čvorova za transport nafte.

Analitičari međutim ocenjuju da pretnje Irana ne bi trebalo uzeti ozbiljno, jer ta država veći deo prihoda obezbeđuje preko izvoza nafte, u zbog toga što zatvaranje moreuza može da otvori i mogućnost vojnog sukoba.

Iranski ministar ekonomije Šamsedin Hoseini umanjio je značaj novih sankcija protiv Teherana ocenjujući da je napad na Centralnu banku izbor koji neće imati uspeha.

Ministar trgovine i industrije Irana Mahdi Ghazanfari je kazao da "neprijatelji Irana neće postići nikakav rezultat uvođenjem sankcija" protiv Centralne banke. Prema rečima guvernera Banke Mahmuda Bahmanija "svet će se smejati SAD zato što su uvele sankcije iranskoj Centralnoj banci".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.