Pojeftiniće hrana

Izvor: Istinomer.rs, 11.Okt.2011, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojeftiniće hrana

"Sudeći po svim pokazateljima koji se svakodnevno prate, u narednom periodu ne bi trebalo da dođe do ozbiljnijih promena u cenama hrane, a analitičari predviđaju da će doći i do smanjenja tih cena." Poput svog prethodnika i aktuelni ministar poljoprivrede je najavio da neće biti promene cena hrane, pa čak i da bi moglo doći do pojeftinjenja.
"Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović izjavio je juče u Beogradu da ne postoje 'ozbiljni rizici' da hrana u narednom periodu poskupi. 'Ušli smo u zonu stabilnosti, inflacija je prešla 'svoj breg', ušli smo u drugu polovinu godine u kojoj očekujem smirivanje tržišta'."
Beta, 25. 6. 2011. godine


Ministar je isti stav ponovio i u septembru.
"Srbija je ušla u period stabilizacije cena i nema ekonomskih razloga za poskupljenje najvećeg broja životnih namirnica, kaže ministar trgovine Dušan Petrović. On je rekao da se trenutno cene hrane ne povećavaju kao u prvoj polovini ove i krajem prošle godine."
Kurir, 24. 9. 2011. godine


U oktobru, Vlada Srbije ukinula je carinu i prelevmane na uvoz sojine sačme, što će, kako se ističe, pojeftiniti meso, mleko i jaja do 20 odsto.
"Na jučerašnjoj telefonskoj sednici vlada je ukinula carinu na uvoz sojine sačme iz Evropske unije koja je bila 6,2 odsto i na uvoz iz Turske i članica EFTA sporazuma od 12,3 odsto", rekao je ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović posle sastanka s proizvodjačima hrane za životinje. On je dodao da je udeo sojine sačme u proizvodnji hrane za životinje 20 odsto, što znači da bi, kako je istakao, smanjenje carina i prelevmana trebalo da ima pozitivan uticaj na proizvodnju mesa i prerađevina od mesa."
B92, 5. 10. 2011. godine


Potez Vlade, po svemu sudeći, vodi ka najavljenom ishodu. No, dok cene hrane zaista ne pojeftine izjava ministra poljoprivrede dobija ocenu "radi se na tome".

Nastavak na Istinomer.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Istinomer.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Istinomer.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.