Pod istragom niz tvrtki koje se bave otkupom zlata

Izvor: SEEbiz.eu, 31.Avg.2015, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pod istragom niz tvrtki koje se bave otkupom zlata

ZAGREB - Zagrebačka tvrtka Gold Box d.o.o., specijalizirana za otkup većih količina plemenitih metala, u posljednje dvije godine prijavila je prihod veći od 300 milijuna kuna. Uspjelo im je to samo s jednim zaposlenim u prvoj godini poslovanja 2013., a u drugoj godini 2014. bez zaposlenih, i to na adresi na zagrebačkoj Peščenici, gdje nismo našli ni natpis tvrtke na portafonu, kamoli poslovni prostor, a mail koji smo im poslali na službenu adresu nam se vratio jer adresa nije aktivna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
Susjedi koje smo pak zatekli na adresi prijavljenoj u sudskom registru nikad nisu čuli za tu tvrtku, piše Jutarnji list.

No tvrtka je poznata, neslužbeno se doznaje, djelatnicima Lalovčeva Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara. Ta tvrtka jedna je od 40-ak firmi, doznajemo, koje su se posljednjih mjeseci našle pod nadzorom tzv. poreznog USKOK-a. Riječ je o tvrtkama koje su, također neslužbeno, međusobno umrežene, a glavni centar im je u Zagrebu. No još se tri kraka istrage takvog poslovanja šire na Rijeku, Koprivnicu i Varaždin.

Međutim, najveći "zalogaj" poreznim istražiteljima, čini se, ipak je zagrebačka tvrtka Gold Box d.o.o. s obzirom na visinu prihoda. Poslovni računi te tvrtke u blokadi su posljednja 472 dana. Tvrtka je osnovana u siječnju 2013., a za tu godinu prijavili su prihod od 254,5 milijuna kuna, rashod od 251,5 milijuna te dobit od 2,9 milijuna kuna. Sljedeće godine, 2014., prijavili su prihod od 48,5 milijuna kuna, rashod u visini od 50,8 milijuna kuna, te su godinu okončali s gubitkom od 2,3 milijuna kuna.

U tvrtki su se kao osnivači i direktori smijenila četvorica slovenskih državljana. Tvrtka je u registru promijenila tri adrese, a ni na prethodnoj adresi susjedi se ne sjećaju njihova ureda. Tvrtka ima službenu internet stranicu na kojoj se navodi da nude "veleotkup svih vrsta proizvoda od zlata, srebra i platine u bilo kakvom stanju, a otkupljuju i dijamante". Dodaju da se profesionalna analiza kvalitete plemenitih kovina vrši u njihovu laboratoriju u Zagrebu.

Pozivaju zainteresirane stranke da predaju "narudžbu tijekom radnog vremena u sjedište tvrtke, Radnička cesta 52, odnosno pomoću formulara na internetskoj stranici".

Tvrtku su prvu godinu osnovali i vodili Matevž Šinkovec, koji se spominje u slovenskim medijima kao vjenčani kum i poslovni partner Jure Jankovića, sina ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, te Andrej Lah, nekadašnji član uprave Hypo Alpe-Adria banke. U međuvremenu su tvrtku preuzeli također slovenski državljani Peter Brumnić i Rok Gale, koji se u registru trenutno vode kao osnivač i direktor.

Neslužbeno doznajemo i da je ta tvrtka samo jedna od onih čijim su se poslovanjem bavili porezni istražitelji. Navodno je utvrđeno da su mnoge od njih međusobno povezane, te da ih je većina registrirana za trgovinu na veliko plemenitim metalima te trgovinu investicijskim zlatom. No poreznici sumnjaju da je većina tih poduzeća u mreži navodno fiktivna te da su navodno fiktivni i njihovi poslovi, za koje su iz proračuna neke od njih dobile i povrat poreza. Porezni istražitelji u tim su firmama utvrdili su niz nepravilnosti i nezakonitosti.

Tako se, primjerice, dio njih ne odaziva na dostavljene pozive, a neke uopće ne postoje na prijavljenim adresama dok su njihovi formalni vlasnici u pravilu strani državljani. Ministar financija Boris Lalovac proteklih je dana u medijima govorio o tvrtkama iz Rumunjske, Bugarske, Italije s osnivačkim kapitalom od 20-ak tisuća kuna koje traže milijunske iznose kroz povrat poreza. Rekao je da se radi o tzv. kružnim prevarama, koje se tako nazivaju jer mogu funkcionirati beskonačno - u krug. Dovoljne su i tri tvrtke, ali često u takvim prevarama sudjeluje i deset kompanija kako bi se prevara što teže otkrila. U pravilu, dodao je ministar, poduzeće postoji samo fiktivno. Posluje u unajmljenom prostoru, unajmljen je i namještaj, poduzeće nema zaposlenih ni novca na računu. Kad država shvati da je riječ o prevari, to poduzeće više ne postoji.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.