Počinje izrada rešenja za izgradnju i obnovu kuća

Izvor: Studio B, 25.Jul.2014, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje izrada rešenja za izgradnju i obnovu kuća

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da već danas u lokalnim samoupravama počinje izrada rešenja za izgradnju novih i obnovu oštećenih kuća.

Mihajlović je novinarima u Zaječaru, gde je obišla radove na rekonstrukciji državnih i lokalnih puteva, rekla da će oni kojima je kuća potpuno uništena u majskim poplavama moći da dobiju nove kuće i da je reč o tipskim kućama od 60, 80 i 100 kvadrata.

"U roku od osam dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << građani mogu da očekuju ili novac ili nalog za izgradnju kuće", rekla je Mihajlović dodajući da je taj rok predviđen u slučaju da se neko žali na rešenje.

Prema njenim rečima, lokalne samouprave će slati rešenja vladinoj Kancelariji za obnovu koja će izdavati naloge za isplatu novca ili za izgradnju.

"Ko ima potpuno uništenu kuću dobiće ili izgrađenu novu kuću ili će dobiti novac prema procenjenoj vrednosti izgradnje te kuće", navela je ona.

Na pitanje novinara šta će biti sa onima koji treba da grade nove kuće, a nisu imali za prethodne građevinsku dozvolu, Mihajlović je kazala da će se i njima graditi kuće i da će imati građevinske dozvole, ali da možda neće biti na istom mestu kao pre.

"Svi koji su imali ili nisu imali građevinske dozvole, dobiće kuće sa građevinskim dozvolama. Ako je neko imao kuću koja je napravljena tamo gde nikako nije smela biti izgrađena, pa iz tog razloga nema građevinsku dozvolu, njegova kuća će biti izgrađena na onom delu lokalne samouprave koji je bezbedan za život", objasnila je Mihajlović.

Kako je rekla, svi će imati "kompletne, uredne i zvanične papire, bez obzira da li su imali građevinsku dozvolu".

Potpredsednica vlade je dodala da je projekte za izgradnju tipskih kuća od 60, 80 i 100 metara kvadratnih napravio Arhitektonski fakultet u Beogradu.

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici programe obnove porušenih i oštećenih stambenih objekata na područjima poplavljenim tokom maja, a planirana je izgradnja 350 kuća i isplata materijalne finansijske pomoći za vlasnike 10.000 oštećenih porodičnih stambenih objekata.

Državnim programom obnove biće građene tipske kuće od 60, 80 i 100 kvadratnih metara, na osnovu broja članova domaćinstva. Ukoliko izgradnja kuće nije moguća, prema uslovima definisanim programom, biće isplaćivana materijalna pomoć za rešavanje stambenog pitanja.

Porodicama kojima su objekti porušeni, a nije moguća gradnja novih, biće isplaćen novčani iznos približan iznosu potrebnom za izgradnju tipskih kuća, i to dva miliona dinara zakuće od 60 kvadratnih metara, 2,5 miliona dinara za objekte od 80 kvm i tri miliona dinara za kuće od 100 kvadratnih metara.

Za sprovođenje Programa obnove porušenih stambenih objekata obezbeđeno je 875 miliona dinara.

Sredstva za obnovu biće isplaćivana prema kategoriji oštećenja i to: za prvu kategoriju oštećenja 120.000 dinara; za drugu kategoriju oštećenja 200.000 dinara; za treću kategoriju oštećenja 250.000 dinara; za četvrtu kategoriju oštećenja 350.000 dinara i za petu kategoriju oštećenja 600.000 dinara.

Za sprovođenje ovog programa obezbeđeno je 2,5 milijarde dinara.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.