Počeli pregovori Evroazijske unije i Srbije o unifikaciji trgovinskog režima

Izvor: Vostok.rs, 31.Maj.2016, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli pregovori Evroazijske unije i Srbije o unifikaciji trgovinskog režima

Savet Evroazijske ekonomske unije (EAEU) na samitu u Astani započeo je pregovore sa Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima, kako bi se stvorila zona slobodne trgovine za sve članice Unije i Srbije. Učesnike unije koja objedinjuje više od 180 miliona potrošača posebno interesuje formiranje zajedničkih tržišta nafte i gasa, kao i saradnja sa drugim zemljama.

- Vrhovni savet Evroazijske ekonomske unije doneo je odluku da započne pregovore sa Srbijom o unifikaciji trgovinskog režima - izjavila je Veronika Nikišina, ministarka za trgovinu EAEU.

Vladimir Putin na zasedanju



Ugovor o osnivanju Evroazijske ekonomske unije potpisali su 29. maja 2014. godine predsednici Rusije, Belorusije i Kazahstana, a njime se predviđa slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i radne snage između zemalja potpisnica. Članice EAEU su već potpisale ugovor o slobodnoj trgovini sa Vijetnamom, a kako je rekao Jurij Ušakov, savetnik ruskog predsednika, vode se slični pregovori sa Izraelom, dok stručnjaci istovremeno rade na pitanju uspostavljanja zona slobodne trgovine sa Indijom, Egiptom i Iranom. Posebna tema je i saradnja sa Kinom, naročito povezivanje EAEU sa projektom "Ekonomski pojas puta svile".

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.