Platili zemlju a ne mogu da koriste

Izvor: B92, 03.Maj.2015, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platili zemlju a ne mogu da koriste

U poslednjih pet godina država je od zakupa utrina i pašnjaka zaradila više milijardi dinara, međutim ima stočara koji ne mogu da obrađuju zakupljenu zemlju.

Iako su zakupci uglavnom zadovoljni uslovima pod kojima su dobili zemlju, ima i onih poput stočara iz okoline Lebana koji godinama ne mogu iskoriste zakupljenu zemlju.

Bivši vozač kamiona Mile Kostić iz sela Štulac kod Lebana sa svojom porodicom je čitavu ušteđevinu uložio u zakup 30 hektara napuštene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << seoske utrine i kupovinu 280 ovaca. Posle tri godine od zakupa još uvek ne može da obrađuje polovinu imanja zbog protesta dela meštana koji smatraju da je utrina u vlasništvu sela.

Meštani tvrde da utrina pripada selu i da im je porodica Kostić preorala put koji godinama koriste.

Nekoliko meseci posle licitacije Kostići su o svom trošku angažovali sudskog geometra da utvrdi međe zakupljenog zemljišta. Oni su spremni da naprave put preko zakupljenog zemljišta, a predstavnici mesne zajednice su pokušali da sa delom meštana postignu dogovor.

Kako dogovor nije postignut porodica Kostić i dalje trpi štetu zbog neobrađivanja zemlje, očekujući da im nadležni u opštini i resornom ministarstvu pomognu da obrađuju zakupljenu zemlju ali i da meštani dobiju put.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.