Plate dogodine veće za samo 2.200 dinara, a penzije za 1.200

Izvor: Blic, 17.Nov.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate dogodine veće za samo 2.200 dinara, a penzije za 1.200

Plate u javnom sektoru sledeće godine biće u proseku više za 2.200 dinara, a penzije tek za 1.200 dinara ukoliko Srbija bude uspela da ostvari planirani nivo inflacije od četiri odsto. Državni sektor i najstariji građani mogu da budu zadovoljni jer je posle jučerašnjeg dogovora Međunarodnog monetarnog fonda i Vlade Srbije izvesno da neće biti zamrzavanja plata i penzija, ali u Nemanjinoj 11 tvrde da će štedeti jer manjak u budžetu neće biti 4,5 odsto BDP-a, već 4,25 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Zakon o budžetskom sistemu predviđa da primanja iz budžetske kase u aprilu budu povećana za zbir inflacije u prethodnih šest meseci i polovine rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u oktobru samo za rast inflacije u prethodnih šest meseci.

Prosečna penzija sada je 24.000 dinara, a plata u javnom sektoru 44.000 dinara. Međutim, ukoliko se obistine procene ekonomista da bi inflacija mogla u 2012. biti dvostruko veća od planiranih četiri odsto, njihova primanja bi u aprilu bila povećana oko 5,8 odsto a u oktobru četiri odsto. Te procene govore da bi rast cena od novembra ove godine do aprila sledeće trebalo da bude oko 4,8 odsto, a od aprila do oktobra 2012. godine oko četiri odsto, što bi značilo da bi prosečna plata onih koji rade za državu bila veća za 4.400 dinara, a penzije za 2.400. Činovnici i penzioneri treba da znaju da veća inflacija znači veći rast primanja, ali i njihovo obezvređivanje.

Procene Ministarstva finansija su drugačije jer se računa na inflaciju od oko četiri odsto u 2012. godini. U tom slučaju povećanje plata i penzija u aprilu bi trebalo da bude četiri odsto i u oktobru oko jedan procenat. Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, izjavio je juče na završnoj konferenciji posle pregovora sa MMF-om da osim zakonom predviđenog usklađivanja zarada u javnom sektoru i penzija, naredne godine neće biti smanjena ulaganja u infrastrukturu, a subvencije privredi biće iste kao i ove godine. Država je, kako je istakao, već počela da štedi jer budžetski deficit neće biti 4,5 odsto BDP-a, već 4,25 odsto.

Mark Alen, predstavnik MMF-a u pregovorima, naveo je da ta institucija nije predložila Srbiji zamrzavanje plata i penzija ne zbog toga što predstoje izbori već zato što to nije potrebno. Ipak, ako se kriza produbi, to rešenje bi moglo da bude razmotreno. Na pitanje da li očekuje veće preizborno trošenje, Alen je odgovorio da se nada da će Vlada poštovati dogovoreni manjak za prvi kvartal sledeće godine.

Država namerava da poveća prihode od bolje naplate poreza i po osnovu naplate potraživanja iz nekih stečajnih postupaka, kao i iz dobiti državnih preduzeća, među kojima će po prvi put biti i Elektroprivreda Srbije, a na rashodnoj strani najviše će smanjiti troškove nabavke roba i usluga. Nikezić je najavio da će sledeće godine domaćim preduzećima na raspolaganju biti i kreditna linija Evropske investicione banke od 250 miliona evra. Ministarstvo finansija će predlog budžeta za 2012. godinu dostaviti Narodnoj skupštini do polovine decembra, što je i uslov da izvršni odbor MMF-a u Vašingtonu odobri dogovorenu reviziju.

MMF očekuje da Vlada ostvari predviđeni budžetski deficit i da ispuni obećanje da će preuzeti mere da se smanji udeo državnog duga u BDP-u koji je blizu zakonskog maksimuma od 45 odsto. On je rekao da su stvari u evrozoni ozbiljne i niko ne zna ishod.

- Ako zemlje EU primene ono što su najavile, stanje će se stabilizovati, što znači da u evrozoni neće biti rasta, a bankarski sistem će biti stabilan, ali moguće je da bude mnogo gore - dodao je on.

Srbija, smatra Alen, ima rezerve da se odbrani i u slučaju goreg scenarija u EU, što bi za našu zemlju značilo smanjenje izvoza i problem finansiranja deficita platnog bilansa jer će investitori ulagati na bezbednija mesta, kao i krizu bankarskog sektora. Odbrana naše zemlje ogleda se u visokim deviznim rezervama, gotovinskoj rezervi budžeta, novcu MMF-a iz aranžmana koji je u toku i u kapacitetu Narodne banke Srbije da spreči prelivanje bankarske krize iz EU.

Poskupljuju voće i povrće

Rast cena prerađene hrane u narednom periodu verovatno će biti skroman, s obzirom na pad cena pšenice i kukuruza, izjavio je juče viceguverner NBS Bojan Marković ma predstavljanju izveštaja o inflaciji. On je naveo da se očekuje rast cena voća i povrća, čak i u slučaju da naredna poljoprivredna sezona bude prosečna. Marković je naglasio da će inflacija ipak nastaviti da pada, naročito do aprila. U NBS procenjuju da će krediti u zemlji pojeftiniti, delom zbog smanjenja referentne kamatne stope, ali i nešto bolje pozicije premije rizika zemlje u odnosu na države u okruženju.

Povezane vesti: Plate i penzije sigurne do izbora Zbog izbora štede na putevima, a ne na platama i penzijama Dežer: Srbija u poslednjem trenutku izbegla bankrot Neplanirano povećanje zarada za javni sektor Plate i penzije će biti odmrznute od 1. januara

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Plate veće 22, a penzije 12 evra

Izvor: B92, 18.Nov.2011, 05:30

Beograd -- Plate u javnom sektoru sledeće godine biće u proseku više za 2.200 dinara, a penzije tek za 1.200 dinara ako se ostvari planirana inflacija od četiri odsto...Državni sektor i najstariji građani mogu da budu zadovoljni jer je posle dogovora Međunarodnog monetarnog fonda i Vlade Srbije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.