Pad privrede u SAD u prvom tromesečju od 0,7 %

Izvor: Akter, 29.Maj.2015, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad privrede u SAD u prvom tromesečju od 0,7 %

Američka privreda u prvom tromesečju zabeležila je pad od 0,7 odsto pošto su oštra zima i povećan trgovački deficit uzeli veći danak od prvobitnih predviđanja, saopštilo je danas ministarstvo trgovine SAD

Ekonomisti međutim smatraju da nema razloga za pesimizam pošto očekuju da će u drugom tromsečju doći do opravka od dva odsto, s dodatnim jačanjem privrede u drugoj polovini godine.

Vlada SAD je prvobitno procenjivala da će bruto društveni proizvod >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << (BDP) porasti za slabih 0,2 odsto, ali je pad od 0,7 odsto smanjenje potrošnje, kao i trgovinski jaz.

Smanjenje privrednih aktivnosti u prvom kvartalu je prvo od pada američkog BDP-a od 2,1 odsto u prvom tromesečju 2014, za šta je i tada kao glavni krivac označena oštra zima.

Veći trgovinski jaz zbog smanjenje izvoza i povećanje uvoza, posledica je i jačanja dolara što je poskupelo američku robu u inostranstvu dok uvoznoj u SAD obara cenu.

Potrošnja u maloprodaji, koja pokriva oko 70 odsto ekonomskih aktivnosti u SAD, porasla je za skromnih 1,8 odsto, a vlada navodi da su potrošači manje trošili na telefonske usluge nego što se isprva procenjivalo.

Jedan od najvećih udara za američku privredu u prvom tromesečju je bilo smanjenje rada na bušotinoma energetskih kompanija, pošto je prošle godine došlo do značajnog pada u cenama nafte. Vlada navodi da su investicije energetskih kompanija u istraživanja pale za 48,6 odsto, što je najveći pad od proleća 2009. kada je zemlja bila u recesiji.

Iako pad BDP-a može biti znak recesije, ekonomisti misle da nema mnogo razloga za brigu, pošto predviđaju rast privrede SAD u ostatku godine, a mnogi smatraju i da vlada teži da potceni rast u prvom kvartalu svake godine. Američki BDP se smanjio u tri tromesečja od izlaska iz recesije pre šest godina, i to je uvek bilo u prvom tromesečju.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.