Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POHVALE Lubek: Napredak Srbije dve godine za redom je fantastičan signal

Napredak Srbije na Duing biznis listi, već drugu godinu za redom, fantastičan je signal, koji govori da Vlada Srbije nastoji da pokuša da poveća priliv stranih investicija, ali i da poslovanje i "život" malih firmi u Srbiji učini lakšim, izjavio je danas regionalni menadžer IFC-a (ogranka Svetske banke) za Zapadni Balkan Tomas Lubek.

Srbija je, na upravo objavljenoj Duing biznis listi Svetske banke, koja po uslovima poslovanja rangira 189 zemalja sveta, zabeležila skok >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za sedam pozicija, prema ovogodišnjoj metodologiji, dok je prema prošlogodišnjoj metodologiji napredovala za 12 pozicija. Na prethodnoj listi, skok na lestvici je bio čak 32 pozicije.

Lubek je, u izjavi Tanjugu, čestitao vladinom timu koji je na tim rezultatima radio, ali i Republici Srbiji, koja se ove godine našla na 47. mestu u svetu, a po napredovanju na ovoj listi svrstala se u Top 10 zemalja sveta.

Na pitanje kakav je signal to što Srbija već dve godine za redom napreduje na listi, a napravljen je skok za ukupno 44 pozicije, Lubek odgovara:

“- Fantastičan! To je znak da je vlada posvećena da poveća da pokušša da priliv stranih direktnih investicija, ali i da poslovanje i život malih i srednjih preduzeća učini lakšim. Svi znaju da je država ranije bila glavni motor razvoja ekonomskih aktivnosti, ali sada mora da se povuče, i da stvori uslove da privatan biznis poveća aktivnost, otvori radna mesta i pogura rast BDP-a zemlje - rekao je Lubek Tanjugu.

To je sjajan signal za strane investitore, nastavlja on, uz objašnjenje da mnogi od njih upravo gledaju izveštaj Svetske banke “Duing biznis”, kad odlučuju da li da investiraju u nekoj zemlji. Gledaju, kako kaže, ko najbrže napreduje, a onda dodju, investiraju i sami provere kako stvari funkcionišu.

Pročitajte još:

Na pitanje koje su reforme najzaslužnije za bolji plasman Srbije u ovoj godini, Lubek navodi tri ključne: sistem elektronskih gradjevinskih dozvola, procedura za započinjanje biznisa i za prenos vlasništva.

- “Onlajn sistem za dobijanje gradjevinskih dozvola je mnogo je olakšao investitorima i to je prvi razlog za skok Srbije na ovoj listi. Drugi kriterijum gde je zabeležen napredak jeste započinjanje biznisa, jer sada je za samo sedam dana moguće započeti poslovanje, dok je ranije trebalo 12 dana. Treći kriterijum je prenos vlasništva, za koje je sada u proseku potrebno 23 dana, dok je preko 50 dana globalni prosek - objasnio je Lubek.

Da bi Vlada nastavila trend napredovanja Srbije na toj listi, morala bi da nastavi reforme, a Lubek u tom smislu izdvaja dve glavne.

- “Dve reforme zaslužuju najviše pažnje. Prva je da se ubrza priključivanje na struju, za šta je u ovom trenutko potrebno 125 dana u proseku. Druga oblast gde bi moglo da se napreduje je poreska administracija i procedure, jer je sada potrebno 28 dana, gotovo ceo mesec da poslodavci ispoštuju poresku regulativu - rekao je Lubek.

Lubek je ocenio da trenutne procene rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije nisu loše, i podsetio da MMF za ovu godinu predvidja rast od 2,5 odsto.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vlada Velike Britanje nastoji da bude pozdan partner Vladi Srbije

Izvor: Beta Video, 26.Okt.2016, 13:12

BEOGRAD - Ambasador Velike Britanije Denis Kif čestitao je Srbiji na napretku na Duing biznis listi i dodao da je izveštaj Svetske banke uvek objektivan o stanju ekonomije. Istakao je da ta zemlja podržava reforme kroz Fond za dobru upravu i dodao da je za godinu dana izdvojeno tri miliona funti za...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.