Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove dve mame su bez ikakvog IT znanja i s malim budžetom napravile BUM

Ana Pajković i Marija Janjušević imale su uspešne karijere, međutim, nakon što su obe postale majke, odlučile su da krenu u najveću poslovnu avanturu svojih života - pokretanje mobilne aplikacije, iako nijedna od njih nije programer, niti se bavila IT biznisom. Nisu imale ni početni kapital, odnosno njihov jedini početni kapital bili su muževi.

I uspele su! Ovo je njihova priča:

„Iako smo majke, imale smo puno vremena, a u tom trenutku mi je i ruka bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u gipsu, pa smo rešile da se upustimo u nešto potpuno novo – pravljenje aplikacija. Obe smo mame i za nas je bio izazov da stvorimo nešto što će pomoći nama, ali i drugim roditeljima“, priča Marija.

Ideja za novi projekat vrlo brzo se javila i pokrenule su Kidster, aplikaciju za prodaju i kupovinu stvari koje su potrebne roditeljima. Međutim, pred njima je bio prilično dug put pre nego što se Kidster iz puke ideje izrodio u popularnu aplikaciju.

„U početku smo bukvalno vukle uspešne ljude iz tehnološkog sveta za rukav jer smo želele da čujemo njihova iskustva. Bile smo pomalo i zatečene jer nas niko niko odbio i svi su želeli da nam pomognu. Ipak, bilo je i poteškoća zbog naše tehničke nepotkovanosti. Stalno smo morale da učimo nešto novo i napredujemo, tehnologija danas uopšte ne miruje, ali i puno pomaže jer sve što nam je u početku bilo potrebno mogle smo da nađemo na netu“, priseća se početaka Marija.

A pomoć im je itekako trebala jer ni Ana ni Marija nisu bile programeri i imale su ograničen budžet. Međutim, njihov najveći početni kapital, kako same kažu, bili su muževi koji su im pružili bezgraničnu podršku za njihov poslovni poduhvat.

Prvi korak ka ostvarivanju njihove ideje bio je sajt Beogradzadecu, zajednica za roditelje. Ovo im je ujedno bila i ulaznica u svet investitora kojima su imale da pokažu neke od svojih ideja u gotovoj formi.

Pročitaj još

Ubrzo potom sastanci sa investitorima počeli su da daju željene rezultate u vidu finansijske pomoći, a i tim je počeo da se polako širi u pravom smeru.

„Našoj ekipi se pridružila i devojka iz Londona koja nam je mnogo pomogla pri pronalaženju potrebnog novca jer je već imala kontakte. Međutim, i investitori su nam dali jednu lekciju. Na samom početku mislile smo dosta lokalno, ali smo kroz razne kontakte shvatile da zapravo moramo da razmišljamo globalno jer smo na taj način uz pomoć istih resursa mogle da dospemo do znatno većeg broja ljudi“, objašnjava Marija.

Izazov - naći programera za male pare

Veliki problem predstavljalo im je i pronalaženje programera koji bi njihove snove pretočio u stvarnost jer su mnogi bili krajnje nezainteresovani za ograničena sredstva koja su im bila na raspolaganju.

Iako su im nudile procenat kompanije kao kompenzaciju za nešto nižu platu, pozitivnog odgovora nije bilo.

Baš kao što su aplikaciju razvile kako bi pomogle roditeljima, shvatile su da im je potreban programer koji na celu priču neće gledati kao na posao, već kao ona, na priliku da olakša svoj život – bio im je potreban otac, a to su i zahvaljujući trudi i originalnoj ideji dobile.

Napokon su imale resurse i tim koji je mogao da ostvari velike stvari u maloj Srbiji.

„U pitanju nije trka za novcem jer radimo nešto što volimo i verujemo da možemo da rešimo i mnoge druge realne probleme sa kojima se roditelji susreću svaki dan. Iako smo se odrekli velikog novca i uspešnih karijera, ništa ne može da nadoknadi zadovoljstvo i ljubav koju osećamo prema našoj deci i poslu i manjak svakodnevnog stresa. Zahvaljujući tehnologiji shvatile smo da u dani ipak ima dovoljno časova da se završe sve poslovne i druge obaveze i provede kvalitetno vreme sa porodicom“, priča Ana.

Kako se trud isplatio

Na takmičenju startapa pod pokroviteljstvom ambasade Izraela njihova aplikacija osvojila je prvo mesto, a kao nagradu su dobile priliku da posete ovu zemlju, razmene iskustva sa tamošnjim startapima i posete jedan od najvećih sajmova digitalne inovacije DLD u Tel Avivu.

U pitanju je prilika koja se dobija samo jednom u životu, a Ana i Marija nisu devojke koje propuštaju prilike.

„Od samog početka smo znale da možemo da uspemo. Napravile smo biznis plan i znale smo kako želimo da se širimo – što su ljudi sa čekovnim knjižicama itekako znali da cene. Sada smo ušle duboko i jednostavno ne želimo nazad. Izrael je bio samo potvrda i dokaz da je ok sanjati velike snove, pogotovo ako ste devojka. Naše male pobede samo su pokazatelj da devojke itekako mogu da uspeju jer kada počnete da umesto smišljanja izgovora smišljate ideje i rešenja – sve je moguće“, ponosno ističe Marija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.