Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena Regionalna konferencija o preduzetništvu mladih

Regionalna konferencija o preduzetništvu mladih u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, čiji je cilj da ohrabi mlade na samozapošljavanje i osnivanje sopstvenih preduzeća danas je počela u Beogradu.

Cilj skupa koji su organizovala Udruženja građana Centar za tranziciju i ljudska prava Spektar, Korak dalje i Jelek je i da podstakne dijalog svih relevantnih subjekata u društvu o kreiranju što boljeg poslovnog ambijenta kako bi mladi osnivali sopstvena preduzuća. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Ministar prosvete Crne Gore Predrag Bošković i ministar rada Republike Srpske Milenko Savanović ukazali su u izjavama novinarima na značaj održavanja skupa sa aspekta razmene iskustava u prevazilaženju problema nezaposlenosti mladih.

Bošković smatra da problem velike nezaposlenosti mladih na prostoru Balkana treba rešavati i putem podizanja kvaliteta obrazovanja i stvaranja uslova za pokretanje sopstvenog posla.

On je rekao da je u Crnoj Gori prepoznat začaj preduzetništva koje se izučava od osmog razreda osnovne škole.

Savanović je rekao i da se madi u svim zemljama regiona suočavaju sa problemom nezaposlenosti i da je današnja konferencija dobra prilika da se kroz razmenu iskustava i dobre prakse dode do nekih od rešenja problema.

"U Republici Srpskoj duh preduzetništva nije na nivou na kome bi trebalo da bude, ali da se stvari kreću nabolje", rekao je Savanović.

Pomoćnik ministra prosvete Srbije Katarina Obradović Jovanović je navela da to ministarstvo kao i Vlada Srbije podržavaju razvoj privatnog preuzetništva mladih kroz razne programe podrške koji uključuju i povoljne kredite.

Obradović Jovanović, koja je zadužena za sektor malih i srednjih preduzeća, je dodala i da je važno da se krod mladih razvije preduzetnički duh.

Ciljevi konferencije su i stvaranje uslova za uvodjenje znanja iz oblasti preduzetništva u obrazovni sistem kao i za veće učešće mladih u procesima vezanim za ekonomsko odlučivanje.

Učesnici skupa razgovaraće i o perspektivama preduzetništva mladih u regionu kao i o finansijskoj pismenosti mladih koja je uslov za uspešno preduzetništvo.

Po podacima organizatora konferencije, preduzetništvo mladih u Srbiji, Crnoj Gori i BIH i njenim entitetima predstavlja neiskorišten privredni potencijal.

Kako bi se taj problem prevazišao, izazov za državu je i stvaranje povoljnije poslovne klime i obrazovnog sistema kojima će mladi biti podsticani na ekonomsku aktivnost, ocenjeno je na skupu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.