Evroazijska ekonomska unija počinje pregovore sa Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2016, 05:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evroazijska ekonomska unija počinje pregovore sa Srbijom

Vrhovni savet Evroazijske ekonomske unije (EEU) doneo je odluku da započne pregovore sa Srbijom o unifikaciji trgovinskog režima, čiji će rezultat biti zajednička zona slobodne trgovine za sve zemlje Unije i te balkanske zemlje, izjavila je novinarima ministarka za trgovinu EEU, Veronika Nikišina.

Nikišina je objasnila da danas samo tri zemlje Unije imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom i to su Rusija, Kazahstan i Belorusija, pri čemu se neke odredbe ovih sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razlikuju, preneo je Sputnjik.

Sličan preferencijalni režim između Srbije i Jermenije i Kirgizije nije ustanovljen, tako da bilateralna trgovina robom između tih zemalja deluje po povlašćenom režimu. Na primer, primenjuje se ista stopa carine koja je ustanovljena i za druge partnere u STO.

U Astani, u Kazahstanu održava se sednica Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta, a ruski predsednik Vladimir Putin i njegove kolege iz Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgizije razmatraju dalje perspektive integracije u okviru te organizacije.

Učesnike Unije koja objedinjuje više od 180 miliona potrošača posebno interesuje formiranje zajedničkih tržišta nafte i gasa, kao i saradnja sa drugim zemljama, između ostalog i sa Srbijom.

Savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov ranije je najavio da bi učesnici skupa trebalo da daju "zeleno svetlo" za početak pregovora o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima sa Srbijom.

Članice EEU su već potpisale ugovor o slobodnoj trgovini sa Vijetnamom, a tako se, kako je rekao Ušakov, vode slični pregovori sa Izraelom, dok stručnjaci istovremeno rade na pitanju uspostavljanja zona slobodne trgovine sa Indijom, Egiptom i Iranom.

Predstavnik PKS u Moskvi: Otvara se mogućnost da se spisak robe oslobođene carine proširi sa 97 odsto na možda 99 odsto

Odluka Višeg saveta Evroazijskog ekonomskog saveza (EAES) o početku pregovora o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima sa Srbijom omogućiće bolji plasman robe na teritoriju država članica, izjavio je danas predstavnik Privredne komore Srbije (PKS) u Moskvi Sveto Vasiljević.

Vasiljević je agenciji Beta rekao da se današnjom odlukom otvaraju pregovori da bescarinski režim za robu iz Srbije bude proširen sa Rusije, Belorusije i Kazahstana i na Jermeniju i Kirgiziju, koje su se kasnije pridružile EAES-u.

"Tim se otvara mogućnost da se spisak robe oslobođene carine proširi sa 97 odsto na možda 99 odsto, i PKS će učiniti sve da to bude učinjeno", kazao je Vasiljević.

On je kao primer naveo da bi za Srbiju bilo veoma značajno ako bi na spisak robe oslobođene carine bili stavljeni zreli sir i rakija.

"Proširenje bescarinske trgovine na Jermeniju i Kirgiziju i proširenje liste bi nam omogućilo da imamo ozbiljan izvoz", dodao je Vasiljević.

DSS: Odluka EEU još jedan razlog za promenu politike

Demokratska stranka Srbije pozvala je danas buduću vladu da bez odlaganja pristupi pregovorima o slobodnoj zoni sa Evroazijskom ekonomskom unijom jer bi to, kako ocenjuje, bio podsticaj razvoju srpske privrede i trgovine.

DSS smatra da je Odluka Vrhovnog saveta Evroazijske ekonomske unije ( EEU) da započne pregovore sa Srbijom o unifikaciji trgovinskog režima izuzetno dobra vest za Srbiju.

"Proširenje zone slobodne trgovine sa Rusije, Kazahstana i Belorusije, sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini, na sve države EEU i perspektivom daljeg proširenja na Izrael,Indiju, Egipat, Iran, Vijetnam... bilo bi od ogromnog ekonomskog interesa za Srbiju", navodi se u saopštenju.

DSS navodi da je sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazujskom ekonomskom unijom nespojiv sa članstvom u Evropskoj uniji, jer će pristupanjem EU Srbija biti dužna da sve svoje sporazume o slobodnoj trgovini stavi van snage, ukoliko su u suprotnosti sa politikom EU, kao što je to slučaj sa Rusijom i drugim državama u okviru EEU.

Zato je po ocenio ove stranke ponuda Vrhovnog saveta Evroazijske ekonomske unije Srbiji istovremeno i jasan signal kakvu politiku Srbija treba da vodi "ukoliko sledi interese svojih građana", a to je politika saradnje sa svima, umesto politike evrointegracija.

Od jedinstvenog gasnog tržišta očekuju dobit veću od milijarde, a u naftnom sektoru osam milijardi dolara

Ukupna dobit od stvaranja jedinstvenog gasnog tržišta za članice Evroazijske ekonomske unije (EEU) do 2025. godine će premašiti iznos od milijardu dolara godišnje u gasnom sektoru i od osam milijardi dolara u naftnom sektoru, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Danas smo korak bliže osnivanju jedinstvenog tržišta za ugljovodonike do 2025. godine, koje je bilo predmet mnogih diskusija i argumenata", rekao je Putin na zasedanju Vrhovnog saveta Evroazijske ekonomske unije, a prenosi ruska agencija Tass.

"Odgovarajući dokumenti su pripremljeni, a njima se predviđa jednaka konkurentna pozicija širom Unije, s ciljem dostizanja ukupne koristi od preko milijardu dolara godišnje u gasnom sektoru i do osam milijardi dolara godišnje u naftnom sektoru", kazao je Putin.

Članice EEU su, kako je dodao, takođe dogovorile kreiranje zajedničkog tržišta električne energije do 2019. godine.

"Prema procenama stručnjaka, BDP članica EEU će po realizaciji ovog zadatka porasti za dodatnih sedam milijardi dolara", kazao je Putin.

Evroazijska ekonomska unija je ekonomski blok koji je zvanično uspostavljen u januaru 2015. godine. Članice EEU su trenutno Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan.

195

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas otvaranje pregovora o trgovinskom režimu Srbije i Evroazijske ekonomske unije

Izvor: Blic, 31.Maj.2016

- Lideri Evroazijske ekonomske unije, koji će se danas okupiti na samitu u Astani, daće "zeleno svetlo" za početak pregovora o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima sa Srbijom - izjavio je savetnik ruskog predsednik Jurij Ušakov...- Odluka o otvaranju pregovora o unificiranju trgovinskog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.