Otkazano predavanje kontroverznog karikaturiste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2015, 00:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazano predavanje kontroverznog karikaturiste

Švedski univerzitet odbio je gostoprimstvo kontroverznom švedskom karikaturisti Larsu Vilksu koji je trebalo da održi predavanje, pošto je nepoznati napadač izvršio napad na sličnom događaju u Kopenhagenu.

Vilks (68) je 2007. godine postao poznat širom sveta, ali je istovremeno postao i omrznut od muslimana zbog karikature proroka Muhameda sa psećom glavom, posle čega je postao meta pretnji i napada terorista.

Portparol univerziteta Karlstad Joahim Gustafson >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopštio je da je predavanje Larsa Vilksa otkazano, jer "ne mogu da garantuju bezbednost", prenela je agencija AP.

Međutim organizator predavanja Paula Holst nazvala je takvu odluku "pobedom ekstremizma i terorizma", mada veruje da će događaj ipak biti uzdržan na drugom mestu u Karlstadu.

Lokalno univerzitetsko udruženje za spoljnu politiku pozvao je Vilksa da 17. marta održi predavanje o slobodi izražavanja, posle napada ekstremista na redakciju francuskog satiričnog magazina Šarli ebdo u Parizu.

U Kopenhagenu 14. februara održano je slično predavanje - debata o islamu u kojoj je Vilks učestvovao i gde je došlo do napada, a zatim i napada ispred sinagoge u istom gradu, kada je dvoje poginulo i pet ranjeno, a policija ubila napadača.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otkazano predavanje kontroverznog karikaturiste

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Feb.2015

STOKHOLM - Švedski univerzitet odbio je gostoprimstvo kontroverznom švedskom karikaturisti Larsu Vilksu koji je trebalo da održi predavanje, pošto je nepoznati napadač izvršio napad na sličnom događaju u Kopenhagenu...Vilks (68) je 2007. godine postao poznat širom svijeta, ali je istovremeno...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.