Osvajanje nalazišta na kopnu ispod mora: teško, ali perspektivno

Izvor: Vostok.rs, 03.Nov.2011, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvajanje nalazišta na kopnu ispod mora: teško, ali perspektivno

03.11.2011. - Perspektive nisu fantazija već realnost

Oko dvesta pedeset milijardi kubnih metara gasa može iznositi eksploatacija prirodnog gasa na arktičkom kopnu do 2020. godine.

Količine rezervi nafte i gasa na arktičkim kopnenim nalazištima su gigantske. Po približnim računicama, resursi celog Arktika iznose preko 50 milijardi tona nafte i 87 biliona kubnih metara gasa, kaže akademik RAN Aleksej Kantorovič:

Vodeće ruske kompanije za naftu i gas >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << aktivno idu na kopno. Poznata su sjajna otkrića načinjena u Barencovom i Karskom moru, pre svega to su Štokmanovsko, Lenjingradsko i Rusanovsko nalazište. Takođe, nalazište nafte u Pečorskom moru i najnovija otkrića Gasproma. Sve ovo pokazuje: prognoze naučnika u vezi s velikim perspektivama kopna ispod mora Severnog Ledenog okeana nisu fantazija, već realnost, koju treba pretvoriti u život. Međutim, potpuno je očigledno da su to izuzetno komplikovani i teški objekti za osvajanje, koji zahtevaju potpuno novi pristup.

Za Arktik su potrebna nova inženjerska, tehnička i naučna rešenja. Nije važno prosto da se započne eksploatacija novih nalazišta, već tamo treba raditi oprezno, pošto je arktička priroda veoma ranjiva. Zbog toga će zahtevi u pogledu sveg rada biti visoki i neće morati da ih poštuje samo Rusija na svom kopnu, već i druge pripolarne zemlje – SAD, Kanada, Norveška i Grenland (danska autonomija).

Prvi veliki projekat biće Štokmanovsko nalazište kondenzovanog gasa u Barencovom moru s rezervama od oko 4 biliona kubnih metara. Planirano je da se ono pusti u pogon 2016. godine. Deo sirovina koje se tamo dobijaju ići će evropskim potrošačima, između ostalog, preko cevovodnog sistema „Severni tok". Drugi deo će se prerađivati u komprimovani gas (KG). Gasprom planira da nalazište osvaja zajedno s norveškom firmom Statoil i francuskom Total. Takođe, potpisan je važan sporazum između Rosnefta i najveće svetske naftne kompanije Exxon Mobil za osvajanje kopna Karskog mora. Na prvi pogled, Rusija ionako ima mnogo nafte i gasa u Sibiru, zašto da idu na kopno ispod mora? Međutim, teško da se ovaj pristup može smatrati ispravnim, ističe Aleksej Kantorovič:

Kad smo počinjali da radimo u Zapadnom Sibiru mnogi su govorili da je to ekonomski neopravdano. Kasnije su isto to govorili i o Istočnom Sibiru. Ali da 60-ih godina, kad se vršila uspešna eksploatacija Volgo-Uralskog basena nismo počeli da radimo u Zapadnom Sibiru, ne bismo preživeli 80-e i 90-e godine. Rejon za eksploataciju gasa je nov i tehnologija za njega se priprema godinama.

Zato Gasprom i Rosneft već danas počinju da istražuju nova nalazišta, rade na tehnologijama, pripremaju ekološki valjana tehnička i inženjerska rešenja. Očekuje ih posao – za dugi niz godina.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Arktik – skladište gasa i nafte

Izvor: Capital.ba, 04.Nov.2011, 12:18

MOSKVA, Količine rezervi nafte i gasa na arktičkim kopnenim nalazištima su gigantske -  prema približnim računicama, resursi cijelog Arktika iznose više od  50 milijardi tona nafte i 87 triliona kubnih ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.